Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to the study of mathematics I (OEB2310003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OEB2310003 - Introduction to the study of mathematics I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl 1.Ovlivnit případný negativní postoj studentů k matematice. Podnítit autonomní myšlení posluchačů, zvýšit jejich intelektuální sebevědomí, snižovat jejich případný strach z této disciplíny.Prostředkem k tomu je řešení a tvorba kaskád úloh s narůstající složitostí a rozvíjení schopností a dovedností, které jsou potřeba pro řešení matematických problémů a které charakterizují kuluturu matematického myšlení.Cíl 2.Otevřít studentům svět geometrie (zejména prostorové) s akcentem na genetickou paralelu prostřednictvím činností manipulativních, s ikonami, se symboly a činností imaginativních. Umožnit studentům hlouběji poznat základní osobnosti geometrického světa (ve smyslu P. Vopěnky), jejich jevy průvodní i základní vztahy, jimiž jsou vázány. Důraz bude kladen na rozvoj mentálních funkcí (experimentování, evidence jevů, strukturace poznatku, argumentace, tvorba hypotéz, zobecňování, abstrakce, tvorba řešitelských strategií, ...) i komunikačních dovedností (artikulace vlastní myšlenky, interpretace cizí myšlenky, kritické hodnocení různých názorů), a to vše s ohledem na různou úroveň matematických schopností žáků nejmladšího školního věku.

Sylabus

1. Upřesňování geometrických pojmů prostřednictvím klasifikační hry Sova a hry Možné - nemožné.2. Sítě krychle (objevování závislostí, izolovaný a generický model).3. Krychlové těleso (reprezentace, konstrukční procedury, jazyky).4. Krychlová tělesa (kombinatorická struktura).5. Hranoly a jehlany (měření a aplikace Pythagorovy věty).6. Pravidelná tělesa (dualita, 3D chirurgie, Eulerova věta).

Literatura

Posluchačům budou průběžně poskytovány písemné materiály na http://class.pedf.cuni.cz/jirotkova/USMA.Různé sbírky úloh a matematických problémů, soubory úloh z Klokánka či jiných soutěží pro žáky 1. stupně ZŠ.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní 80% účast na seminářích vypracování závěrečného testu na alespoň 50% možných bodů seminární práce po dohodě s vedoucím semináře.

Garant

doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.PhDr. Jana Slezáková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.