Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatická výchova (OEB2314202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OEB2314202 - Dramatická výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem dramatické výchovy je vytvořit systém osobnostně-sociálních a uměleckých kompetencí, které potřebuje učitel při výuce jakéhokoliv vyučovacího předmětu. Prostřednictvím her a cvičení, zaměřených na mezilidské jednání a dramatizaci, student pozná různé techniky práce s žákem, což posílí jeho představu o pedagogické komunikaci. Seznámí se jak s metodami, kterých se užívá při výuce dramatické výchovy, tak zjistí, že se dramatická výchova sama může stát vyučovací metodou.

Sylabus

podstata dramatické výchovy, vznik dramatické výchovy ve světě i v Čechách metody, organizační formy dramatické výchovy hledání sebe - své jedinečnosti hledání druhého - seznamování se, schopnost spolupráce s druhým hledání svého místa ve skupině souhra ve dvojici, souhra ve skupině - důvěra, tvořivost práce s informací - vysílání, přijímání jak získat a udržet pozornost žáka práce se slovem - intonace, barva hlasu, temporytmus, důraz, pauzy dramatizace dané předlohy možnosti využití hry ve vyučování

Literatura

BLÁHOVÁ, K. Uvedení do systému školní dramatiky. Praha: IPOS, 1996. KOŤÁTKOVÁ, S. Vybrané kapitoly z dramatické výchovy. Praha: UK, 1998.MACKOVÁ, S. Dramatická výchova ve škole. Brno: DF JAMU, 1995.MACHKOVÁ, E. Drama v anglické škole. Praha: Artama, 1991.MACHKOVÁ, E. Metodika dramatické výchovy a zásobník. Praha: Artama, 1993.MACHKOVÁ, E. Základy dramatické výchovy. Praha: SPN, 1980, MÜLLER, O. Dramika /nejen/ pro speciální pedagogy. Olomouc, UP 1995.MUSIL, R. Přiblížit se k žákům. Praha: Strom, 1997. PAVELKOVÁ, S. Dramatická výchova. Plzeň: KKS, 1989.RYCHETSKÝ, S. a kol. 92 lekcí dramatické výchovy. Ostrava: Dramacentrum, 1994.VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Strom, 1997. VALENTA, J. Dramatická výchova a sociálně psychologický výcvik. Praha : ISV, 1999.WAY, B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha: ISV, 1997.

Požadavky

Požadavky ke klasifikovanému zápočtu: docházka na semináře 75% (nezávisle na tom, zda je někdo nemocný nebo není) prostudované tematické okruhy (okruhy se postupně budou objevovat při výuce předmětu, na konci výuky budou studentům poskytnuta skripta)

Garant

Mgr. Roman Musil