Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Введение в литературоведение (OEB2316013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OEB2316013 - Введение в литературоведение, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Seznámit studenty (podle možnosti diferencovaně pro aprobační kombinace) se základy literárněvědného přístupu ke krásné literatuře a s problematikou interpretace uměleckého textu, a to s ohledem na vazby s rusistickými lingvistickými disciplínami.

Sylabus

Analýza a interpretace vybraných děl ruské literatury. Ruská žánrová problematika; narace, skaz; jazyk a styl. Ruský a český verš. Překlad uměleckého textu. Umělecký text v cizojazyčné výuce.

Literatura

Odborná literatura:Slovník literární teorie. 2. vydání. Praha: Čs. spisovatel, 1977.FARYNO, J. Vvedenije v literaturovedenije. Katovice, Uniwersytet Slaski, 1978.MUKAŘOVSKÝ, J. Studie z poetiky. Praha: Odeon, 1982.VLAŠÍN, Š. a kol. Slovník literárních směrů a skupin. Praha: Panorama, 1988.RICHTEREK, O. Úvod do studia ruské literatury. Hradec Králové: Gaudeamus, 2001.WELLEK, K.; WARREN, A., Teorie literatury. Olomouc: Votobia, 1996.ZEMAN, M. a kol. Průvodce po světové literární teorii. Praha: Panorama, 1988.KOSTEČKA, J. Do světa literatury jinak. Praha: SPN, 1995.MEŠČERJAKOV, V. P. Osnovy literaturovedenija. Moskva: Moskovskij licej, 2000.Literaturnaja enciklopedija terminov i ponjatij. Moskva: NPK Intelvak, 2001.

Garant

PaedDr. Antonín Hlaváček