Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Стилистика и культура речи (OEN2316023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OEN2316023 - Стилистика и культура речи, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Charakteristika reálného stavu současné spisovné ruštiny, jejího postavení v rámci jazykového systému ruštiny, stavu jejích norem a kodifikace, spisovného uzu a na tomto pozadí jejího stylového rozvrstvení. Vymezení komunikativních sfér a uplatnění spisovného jazyka v nich. Zdůraznění zřetelů sociolingvistických.

Sylabus

Charakteristika reálného stavu současné spisovné ruštiny, jejího postavení v rámci jazykového systému ruštiny, stavu jejích norem a kodifikace, spisovného uzu a na tomto pozadí jejího stylového rozvrstvení. Vymezení komunikativních sfér a uplatnění spisovného jazyka v nich. Zdůraznění zřetelů sociolingvistických. Charakteristika stylistiky a normativní gramatiky jako jazykovědných disciplín. Kritéria hodnocení jazykových prostředků normativní mluvnice a stylistiky. Norma, normalizace, kodifikace. Pojem "jazyková kultura", pojem správnosti v oblasti zvukové stránky jazyka, tvoření slov, tvarosloví a skladby. Teorie vzniku a konstituování spisovné ruštiny. Současná spisovná ruština a její hovorová varianta. Umělecký styl v oblasti slovní zásoby, tvarosloví a skladby. Odborný a publicistický styl.

Literatura

ROZENTAL, D.E. Praktičeskaja stilistika russkogo jazyka. Moskva, 1974. ROZENTAL, D.E. Russkij jazyk. Moskva: Moskovskij universitet, 1972. BAŠ, J.G. a kol. Korrektirovočnyj kurs russkogo jazyka dlja prepodavatelej-rusistov iz ČSSR. Moskva,1985. TRÖSTEROVÁ, Z.; BLAŽEK, V.; ORLOVOVÁ, N. Současná problematika normy spisovné ruštiny. Ustí nad Labem: PedF, 1984. GORBAČEVIČ, K.S. Izmenenije norm russkogo literaturnogo jazyka. Leningrad, 1971. LOBANOVA, N.A; SLESAREVA, I. P. Učebnik russkogo jazyka dlja inostrannych studentov-filologov. Sistematizirujuščij kurs (četvjortyj-pjatyj gody obučenija). Moskva: Russkij jazyk, 1980. FILIN, F. P. a kol. Russkij jazyk v sovremennom mire. Moskva, 1973. DLOUHÝ, M.; SPIRIDONOV, V. Texty a úkoly k jazykovému rozboru z ruštiny. Praha: UK Pedagogická fakulta, 1995. SPIRIDONOV, V. Příručka stylistiky ruského jazyka, Praha: UK Pedagogická fakulta, 1995. GOLOVIN, V. N. Osnovy kul´tury reči. Moskva, 1980. BEČKA, J.V. Česká stylistika. Praha, 1992.

Požadavky

Письменный тест (функционально-стилистический и языковой анализ текста, корректура отклонений от литературной нормы русского языка), устное собеседование по вопросам программы.

Garant

PhDr. Lenka Rozboudová, Ph.D.