Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdravému životnímu stylu ve výuce žáků se specifickými vzdělávacími potřebami (OK0218V440)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0218V440 - Výchova ke zdravému životnímu stylu ve výuce žáků se specifickými vzdělávacími potřebami, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je umožnit studentům speciální pedagogiky získat hlubší vhled do teoretických základů didaktického zpracování problematiky výchovy ke zdravému životnímu stylu v zaměření na žáky se specifickými vzdělávacími potřebami a rozvíjet jejich dovednosti realizovat výchovu ke zdraví.

Sylabus

Vzdělávací oblast Člověk a zdraví v kurikulárních dokumentech a možnosti implementace cílů výchovy ke zdraví v základním a speciálním vzdělávání.Cíle a obsah výchovy ke zdraví ve vzdělávání žáků se specifickými vzdělávacími potřebami, holistický přístup ke zdraví.Strategie a školní programy prevence rizikových projevů chování žákůÚloha motivace ve výchově ke zdraví, aktivizace učení žáků.Formy a metody výchovy ke zdravému životnímu stylu (výchova ke správné výživě, pohyb a relaxace, prevence rizikového chování, ochrana za mimořádných událostí a laická první pomoc aj.)Aktuální problémy výchovy k partnerství a rodičovství  Škola podporující zdraví - komplexní program rozvíjení zdravotní gramotnostiProjekty podpory zdraví ve školách (příprava, realizace, hodnocení) - hospitace, asistentská praxe

Literatura

FIALOVÁ, L., FLEMR, L., MARÁDOVÁ, E., MUŽÍK, V. Vzdělávací oblast Člověk a zdraví v současné škole. Praha: Karolinum, 2014. ISBN  978-80-246-2885-1FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003HAVLÍNOVÁ, M. aj. Program podpory zdraví ve škole: rukověť projektu Zdravá škola. Praha: Portál, 1998.HOLČÍK, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD, 2009. ISBN 978-80-7392-089-0MARÁDOVÁ, E. Školní vzdělávací program. Výchova ke zdraví. Praha: Fortuna, 2006.MARÁDOVÁ, E. Vybrané kapitoly z didaktiky výchovy ke zdraví. Praha: Pedagogická fakulta UK, 2014.MARÁDOVÁ, E. Zdravý životní styl I a II. (učebnice pro ZŠ) Praha: Fortuna, 1998. 

Garant

PaedDr. Eva Marádová, CSc.