Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologické poradenství (OK0413305)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0413305 - Psychologické poradenství, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Pozornost bude věnována etice poradenské práce,objasnění jednotlivých etap poradenského procesu, analýze termínů diagnostika,intervence,konzultační aktivity v poradenské činnosti s konkretizací v oblasti školství.Budou diskutovány nejčastější vývojové problémy předškolních dětí a žáků počátečních tříd ZŠ. Tematický plán:Současný systém pedagogicko-psychologického poradenství, etické aspekty v poradenské práci,význam funkce výchovného poradce a ŠMP na škole. Vývoj poradenství ve světě i nás / základní informace/.Poradenství jako profese, pojetí poradenské činnosti, odborná připravenost.Poradenský proces a jeho etapy, model A-B-C.Činnosti a kompetence jednotlivých aktérů poradenství ve školství: výchovný poradce, ŠMP, školní či poradenský psycholog, PPP, SPC, SVP.Odborné poradenské činnosti: screening, diagnostika, intervence, informační a konzultační aktivity.

Literatura

Hadj Moussová, Z., Valentová, L. (2002): Poradenské teorie a strategie, UK PedF. Kopřiva, K.:( 1997): Lidský vztah jako součást profese, Portál, Praha. Gabura,J.,Pružinská,J.(1995): Poradenský proces, SLON, Praha. Elliot,J.,Place,M.(2002): Dítě v nesnázích, Grada, Praha. Helus, Z.( 2004): Dítě v osobnostním pojetí, Portál, Praha. Vágnerová, M. (2004): Psychopatologie pro pomáhající profese, Portál, Praha Hadj Moussová, Z. a kol.: Intervence. pedagogicko-psychologické poradenství III. Praha, UK PedF. Vágnerová, M. 2005): Školní poradenská psychologie,Karolinum,Praha.

Garant

PhDr. Lidmila Valentová, CSc.