Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná výchova a kultura I, II, III (OK0421211)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0421211 - Výtvarná výchova a kultura I, II, III, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

ZVK I: Cíl : Cílem tohoto oborového prosemináře je motivovat studenty ke zvýšenému zájmu o obor, položit základy k vytvoření poučeného náhledu na obecné i aktuální problémy umění a estetiky a dalšího rozvoje oborového myšlení. V oblasti oborové terminologie přesvědčit studenty o nezbytnosti postupného budování funkčního slovníku učitele výtvarné výchovy, se zvláštním zřetelem na schopnost vztahu obrazového (vizuální) a verbálního vyjádření skutečnosti, jejího prožívání a reflektování. ZVK II: Cíl : Přejít z náhledové roviny obecných problémů umění a estetiky do konkrétnho časově vymezeného období s důrazem na detailnější pohled a hlubší ponor do problematiky oboru. V protikladu k faktografickému pojetí tradičního "dějepisu umění" zaměřit pozornost na základní principy, tendence a uzlové body vývojových etap moderního umění v souvislosti s potřebou poznat a chápat umění doby, ve které žijeme. Zdůraznit kvalitativní proměny "?gramatiky" (výrazových prostředků), tektoniky (kompozice) a sémantiky (významové roviny) výtvarných děl moderního umění a jejich důsledky pro receptivní i produktivní výtvarné aktivity žáků. Dále rozvíjet dále funkční slovník učitele v komunikovaném hodnocení vybraných výtvarných děl a analýze stěžejních výtvarných problémů a tendencí. ZVK III: Cíl : Základní aspekty cíle jsou totožné s disciplínou Základy výtvarné kultury II. Ve formě výuky se uplatňují seminární metody práce, které zdůrazňují samostatný aktivní přístup studentů ke studiu předložených problémů (tradiční forma realizovaná v učebně prostřednictvím prezentace reprodukcí uměleckých děl, a druhá, progresivní, před originály uměleckých děl v galeriích a na probíhajících výstavách současného umění českého i světového).

Sylabus

ZVK I: Obsah - klíčová slova:: Kultura, výtvarná kultura, výtvarné umění, jeho role, smysl a význam v dnešní kultuře.Umění volné, užité, design, architektura. Umění jako výraz, jazyk, prostředek komunikace. Druhy a typy výtvarného umění, historie a historiografie umění, interpretace uměleckého díla. ZVK II: Obsah - klíčová slova: Umělecká avantgarda, směry, vývojové proudy, figurativní systém, nefigurativní systém, objekt, netradiční výrazové prostředky, racionálně formový proud, výrazově symbolický proud ZVK III: Obsah - klíčová slova: Umělecká avantgarda, směry, vývojové proudy, figurativní systém, nefigurativní systém, objekt, netradiční výrazové prostředky, existenciální proud, racionální proud

Literatura

Odborná literatura: BLÁHA,J.: Estetická výchova pro střední školy, 2. díl - Umění jako obraz doby. 1.vyd. Praha : Scientia Medica, 2001. 80 s. ISBN 80-85526-71-9. BLÁHA,J.; SLAVÍK,J. Souřadnice výtvarného umění.1.vyd. Jinočany: H and H, 1992.67 s.DEMPSEYOVÁ, A.: Umělecké styly, školy a hnutí. Slovart : Praha 2002 KULKA, J. Psychologie umění. Praha: SPN, 1990. 1.vydání. 435 s. ISBN 80-04-23694-4. KULKA, T. Umění a kýč. Praha: Torst, 2000. 1. vydání. 292 s. ISBN 80-7215-128-2.RUHRBERG, SCHNECKERBUGER, FRICKEOVÁ, HONNEF: Umění 20. století, Slovart 2004 ŠAMŠULA, P. Obrazárna v hlavě 1 - 2. Výtvarná čítanka pro 2. - 5. ročník základní školy. 1.vyd.. Praha: Práce, 1996. 96 s. ISBN 80-208-0380-7. WELTONOVÁ, J. Jak vnímat obrazy. Bratislava: Perfekt, 1995. 1. vydání. 64 s. ISBN 80-85261-81-2.TŘEŠTÍK, M. Umění vnímat umění, Gasset : Praha, 2011. ZUSKA, V. Estetika (úvod do současnosti tradiční disciplíny).1.vydání. Praha: Triton, 2001. 131 s. ISBN 80-7254- 194-3.

Požadavky

Formy kontroly předmětu: odevzdání seminární práce, zkouška

Garant

Mgr. Magdalena Novotná, Ph.D.