Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pediatrie a hygieny (OK0502104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0502104 - Základy pediatrie a hygieny, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Prenatální vývoj jedince - splynutí gamet, embryonální stádium, fetální stádium, placenta a její funkce, vznik vrozených vývojových vad, exogenní a endogenní příčiny vzniku VVV, teratogeneze, embryotoxicita, porod a jeho rizika Postnatální vývoj jedince - charakteristika jednotlivých vývojových období (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší školní věk, starší školní věk, adolescence, dospělost, stáří), puberta, zneužité dítě První pomoc a resuscitace u dospělých a dětí - BLS, řetězec přežití, kardiopulmonální resuscitace, dýchání z úst do úst, AED, zlomeniny, krvácení Kosterní a svalová soustava - prenatální a postnatální vývoj, růst kostí, poruchy růstu (osteogenesis imperfekta, achondroplazie), hormonální řízení růstu a jeho poruchy, geneticky podmíněné myopatie Trávicí soustava - prenatální a postnatální vývoj, zásady správné výživy, dehydratace, kojení, poruchy příjmu potravy Dýchací soustava - prenatální a postnatální vývoj, přestavba plic po narození, asfyktický novorozenec, pneumotorax, cystická fibróza, astma Kardiovaskulární soustava - prenatální a postnatální vývoj, přestavba oběhu po narození, složení krve a novorozenecká žloutenka, vrozené srdeční vady, imunita a infekční choroby, očkování Močopohlavní soustava - prenatální a postnatální vývoj, funkce pohlavních hormonů a jejich poruchy Nervová soustava - prenatální a postnatální vývoj, epilepsie, meningitida, virová encefalitida Smysly a kůže - prenatální a postnatální vývoj, alergie, působení tepla a chladu, infekce kůže, cizí těleso v nose/uchu, poruchy zraku

Literatura

Machová J. Biologie člověka pro speciální pedagogy. SPN, Praha 1993Machová J. Biologie člověka pedagogy. Karolinum, Praha 2005Přívratský V. Biologie člověka pro posluchače oborového studia pedagogických fakult. Nakl. H + H, Praha 1993Šmahel Z. Principy,teorie a metody auxologie. Karolinum, Praha 2001Rokyta R. Fyziologie. ISV nakladatelství, Praha 2000Malá H, Klementa J. Biologie dětí a dorostu. SPN, Praha 1985Volf V, Volfová H. Pediatrie pro střední zdravotnické školy. Informatorium, Praha, 1996Uliasek SJ., Johnston FE., Preece MA. The Cambridge Encyclopedia of Human Growth and Development. Cambridge University Press, Cambridge 1998O’Callaghan Ch, Stephenson T. Pediatrie do kapsy. Grada, Praha, 2005Sadler WT. Langmanova lékařská embryologie, Grada, Praha, 2011Novotná B, Mareš J. Vývojová biologie pro mediky. Karolinum, Praha 2005Bencko V a kol. Hygiena a epidemiologie. Karolinum, Praha 2006.

Garant

RNDr. Edvard Ehler, Ph.D.