Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj předmatematické gramotnosti (OK0510216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0510216 - Rozvoj předmatematické gramotnosti, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit profesní přístup k práci v mateřské škole v oblasti předmatematické výchovy, posílit schopnosti tvořit, hodnotit, diagnostikovat v předmatematické výchově a připravit/upravit ŠVP s ohledem na individualitu dítěte.

Sylabus

Pojmotvorný proces v předmatematické výchově u dětí v mateřské škole a diagnostické aktivity, metody řešení problémů jako předstupeň metod řešení úloh - jak je dítě připraveno na školu - diagnostické a terapeutické aktivity, hodnocení úrovně metodických, didaktických a diagnostických materiálů, které má učitel k dispozici, nepřesnosti v těchto textech a jejich důsledky, analýza učebnic matematiky pro 1. a 2.r. ZŠ z pohledu PMV I a PMV II, propojení jednotlivých témat kurzů PMV I a PMV II s jinými obory - výchovami, alternativní pedagogické směry a předmatematická výchova.

Literatura

Předpokládá se nastudovaná literatura pro RMG I i IIDále:učebcnice matematiky pro 1.r. ZŠ nejméně ze dvou nakladatelstvíTesty školní zralostiIQ testy pro předškolní věkStopardová, M. Otestujte své dítěKaslová M. Předmatematické činnosti (RAABE : Praha 2010)                                                                                                                                                   Šmardová,V., Bednářová, J. Diagnostika dítěte předškolního věku (Computer Press 2007) Medina J.  Pravidla mozku dítěta (Computer Press 2012)Kropáčková, J. Budeme mít prvňáčka (Portál, 2008)                                                                                                                                                                      Opravilová, E. Než půjdeš do školy /4 knihy/ (Blug,)                                                                                                                                                              Pišlová, Zd. Brzy půjdou do školy (SPN, Praha 1998)Literatura k analýze na akademický rok 2008/2009 a 2009/10Tomanová, D. Úvod do pedagogické diagnostiky v mateřské škole 2006k analýze pro rok 2010/2011 a 2011/12 literatura pro předškolní věk aktuálně na trhu (1 - 2 h rozbor toho, co si studenti přinesou)zahraniční články dle jazykových možností účastníků

Požadavky

TEST (50 minut) zaměřený na oblasti:a) na analýzu vybraného problému z PMV s důrazem na odstupňování nároků na dítě (5 úrovní) před vstupem do školy v souvislosti s tím, co se požaduje po žákovi v prvním pololetí prvního ročníku ZŠ pro rok 2012, 2013 b) na analýzu textu a jeho korekci včetně doplnění textu; text bude vybrán z doporučené literatury, která je právě na trhu a klterá je zaměřena na diagnostiku dítěte v oblasti předmatematické výchovy / lze alternovat vyhodnocením popsaných dětských rekací či kazuistikyod akademického roku 2012/2013 bude třeba přiložit k testu seznam prostudované literatury

Garant

PhDr. Michaela Kaslová

Vyučující

PhDr. Michaela Kaslová