Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparace kulturních systémů (OK0512202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0512202 - Komparace kulturních systémů, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá vhled do problematiky judaismu, křesťanství a islámu, pozná důležité pojmy, východiska a jejich základní vztah. Dokáže zhodnotit vliv židovského, křesťanského a muslimského myšlení na evropskou kulturu.

Sylabus

Judaismus, křesťanství, islám- posvátné texty- vnímání času- vnímání prostoru- odraz v evropské kultuře 

Literatura

Doleželová, J., Putík, A., Šedinová, J. Židovské tradice a zvyky. SŽM, Praha, 1992.Frankielová, S. S. Křesťanství: cesta spásy. Prostor, Praha, 1999.Fishbane, M. A., Judaismus. Zjevení a tradice. Prostor, Praha, 2003.Kropáček, L. Duchovní cesty islámu. Praha, Vyšehrad, 2003.Kropáček, L. Islám a Západ.Historická paměť a současná krize. Praha, Vyšehrad, 2002.Křikavová, A.-Mendel, M.-Müller, Z. Islám - ideál a skutečnost. Praha, Baset, 2002.Pavlincová, H.-Horyna, B. Judaismus, křesťanství, islám. Olomouc, Nakladatelství Olomouc, 2003.Pawlowsky, P. Křesťanství v proměnách dvou tisíciletí. Praha, Vyšehrad, 1995.Schubert, K. Židovské náboženství v proměnách věků. Praha, Vyšehrad, 1999.Stern, M. Svátky v životě Židů. Praha, Vyšehrad, 2001.Skalický, K. Po stopách neznámého Boha. Trinitas, Svitavy, 2003.Tauer, F. Svět islámu. Praha, 2006.

Požadavky

Písemná práce na zadané témaÚstní obhajoba zpracovaného tématu

Garant

PhDr. Věra Halászová

Vyučující

Mgr. Markéta Dvořáková