Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti II (OK0513114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0513114 - Psychologie osobnosti II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu:Cílem kurzu je poskytnout studentům vhled a orientaci v psychologii osobnosti a hlavních tématech, kterými se zabývá (struktura a dynamika). Dále pak seznámit studenty se základními skupinami teorií osobnosti.

Sylabus

Přehled probírané látky:Obsahem přednášek jsou následující témata, která jsou v seminářích aplikována na každodenní život jedince a procvičována na příkladech.1.Vznik disciplíny, metody studia osobnosti, hlavní témata disciplíny, historie vývoje disciplíny2. Pojem osobnost, přístupy k vymezování osobnosti, problematika struktury a dynamiky3. Temperament4. Schopnosti, vlohy, inteligence5. Tvořivost, tvořivá osobnost6. Motivační dispozice, frustrace, konflikt7. Charakter a volní dynamika8. Problematika Já, identity a integrity osobnosti9. Hlavní teoretické přístupy ke studiu osobnosti, jejich charakteristika a představitelé (psychoanalytické hnutí, holisticko-dynamické teorie osobnosti, rysové a faktorové teorie osobnosti, teorie osobnosti emergující z teorií učení).

Literatura

Literatura:Drapela, V.J.: Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál 1997.Smékal, V.: Pozvání do psychologie osobnosti. Brno: Barrister & Principal 2002.Říčan, P.: Psychologie osobnosti. Praha: Grada 2007Mikšík, O.: Psychologická charakteristika osobnosti. Praha: Karolinum2007

Garant

PhDr. Hana Sotáková