Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální výchova (OK0602195)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0602195 - Environmentální výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle predmětu je seznámení studentů s obory environmentální výchova a výchova k trvale udržitelnému rozvoji a (především) aplikace těchto oboru ve výuce na prvním stupni ZŠ v souladu s RVP ZV.

Sylabus

Sylabus1. Úvod do předmětu - Současná legislativa, RVP ZV.2. Historie EV - Historie EV ve světě, Historie EV v ČR - nestoři EV, Střediska EV.3. Síť středisek SEV v ČR.3. Cíle EV.4. Metody práce v EV - informální vzdělávání, práce s přírodním materiálem, narativní metoda.5. Projekty (ukázky).6. Zooasistence.7. Lesní pedagogika.8. Kvalita a efektivita EV - nástroje hodnocení např. testy Ekogramotnosti (MSELI, NEP), IAT - metoda implicitních asociací, aj.Studenti budou mít možnost se zúčastnit (mimo rozvrh - společně se studenty denního studia) exkurze: Dětský dopolední klub Šárynka alá lesní školka (Podbaba) Záchranná stanice ohrožených živočichů (Jinonice) vybrané SEV či ekocentrum (Toulcův dvůr/Tereza/Ekodomov)

Literatura

Jančaříková, K. Ekolístky, 2004.Jančaříková, K. Základy ekologie a problematiky životního prostředí, 2009.Jančaříková, K. Environmentální činnosti v předěškolním vzdělávání. Praha : Raabe, 2010.Máchal, A. Špetka Dobromysly.Burešová, K. Učíme se v zahradě, 2007.Veškeré informace studenti naleznou na http://cevv-uk-pedf.blog.cz, zde jsou i on-line odkazy na literaturu a projekty.

Požadavky

Varianta 1: Účast (aktivní).Varianta II (pro ty, kdo nebudou na výuce): Přezkoušení dle sylabu v termínech stanovených vyučujícím (během zkouškového období).

Garant

PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D.