Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika II (OK0603118)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0603118 - Rétorika II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Požadavky k zápočtu: Praktické výstupy dle požadavků vedoucí semináře. Obsah: Rozvíjení komunikativních dovedností. Mluvní a řečnická cvičení. Technika řeči. Komunikace ve škole s přihlédnutím k specifickým potřebám dětí mladšího školního věku. Cíl: Cílem je vybavit studenty teoretickými znalostmi a praktickými dovednostmi z fonetiky a techniky řeči za dodržování české výslovnostní normy.

Literatura

Literatura Hájková, E.; Havlová, I. Kapitoly z didaktiky slohu. Praha: Karolinum, 1991. Havlová, I.; Měchurová, A.; Štemberková, Š. Kapitoly z rétoriky: (pracovní texty pro budoucí učitele). Praha: Karolinum, 1991. Havránek, B.; Jedlička, A. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 2002.Křivohlavý, J. Povídej, naslouchám. Praha: Návrat, 1993. Křivohlavý, J. Neverbální komunikace. Řeč pohledů, úsměvů a gest. Praha: SPN, 1988. Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha: Victoria Publishing, 2000. Šimanovský, Z. Hry pro zvládání agresivity a neklidu. Praha: Portál, 2002. Špačková, A. Moderní rétorika. Praha: Grada Publishing, 2003.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: řečnické cvičení (viz Instrukce k řečnickému cvičení). Instrukce k řečnickému cvičení:1. délka cvičení 3-4 minuty (během projevu je třeba si čas hlídat, nejlépe pomocí stopek)2. projev je koncipován jako stručné výkladové téma z některého školního předmětu či jako obecná úvaha nad tématem vztahujícím se ke školství (je tedy třeba se důsledně vyhnout subjektivně laděnému sdělování zážitků či zkušeností, projev by měl vykazovat jistou míru obecnosti)3. jde o projev mluvený, nikoli však čtený (písemné poznámky jsou samozřejmě možné) 4. projev je přednesen spisovným jazykem bez dechových a artikulačních nedostatků (nejvýše tři prohřešky proti spisovné kodifikaci; poučení o spisovných tvarech viz seznam literatury: Havránek - Jedlička, 2002) 5. k projevu je třeba dodat písemnou přípravu sestávající ze dvou částí: 1. souvislého textu (tedy nikoli heslovitého) obsahujícího základní myšlenky projevu (rozsah alespoň 1 strana A4), 2. osnovu projevu (body, o nichž mluvčí hodlá pojednat)    

Garant

doc. PhDr. Eva Hájková, CSc.PhDr. Ladislav Janovec, Ph.D.