Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální výchova (OK0603250)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0603250 - Mediální výchova, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cíl kurzu: uvědomit si místo mediální výchovy v hodinách českého jazyka a literatury, nacvičit tvorbu výukových aktivit pro mediální výchovu, seznámit se s možnými inspiračními zdroji pro tvorbu takových aktivit Obsah kurzu: mediální výchova jako jedna z modernizačních tendencí ve výuce; mediální gramotnost a její složky; aktivní přístup k médiím; vyhledávání informací v médiích; manipulace v médiích, její rozpoznávání a obrana proti ní; rozbor a interpretace mediálních produktů; druhy médií a mediální instituce; funkce médií; práce s mediálními produkty v hodinách českého jazyka; aktivity zaměřené na výběr, analýzu a tvorbu mediálních textů; projekty ve výuce mediální výchovy; zpracování mediální výchovy v učebnicích českého jazyka pro základní školy a střední školy požadavky k zápočtu: aktivní účast na semináři, seminární práce (odevzdat vytištěnou do konce května 2015)

Literatura

Burton, G. - Jirák, J.: Úvod od studia médií. Barrister & Principal, Brno 2001.Jirák, J. - Köpplová, B.: Média a společnost. Portál, Praha 2003.McQuail, D.: Úvod do teorie masové komunikace. Portál, Praha 1999.Pike, G. - Selby, D.: Cvičení a hry pro globální výchovu 2. Portál, Praha 2000Šebesta, K.: Od jazyka ke komunikaci. Karolinum, Praha 1999.McLuhan, M.: Jak rozumět médiím. Odeon, Praha 1991Daněk, J. - Kosová, J.: Mediální výchova na základní škole. Český jazyk a literatura, 2004 - 2005, roč. LV, s. 53 - 59

Garant

PhDr. Radka Holanová, Ph.D.PhDr. Ladislav Janovec, Ph.D.