Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky s praxí II (OK0610151)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0610151 - Didaktika matematiky s praxí II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Didaktika matematiky s praxí II Formy kontroly předmětu: zkouška, zápočet Počet kreditů: 4 Vyučující: v ZS 2015/2016 RNDr. Darina Jirotková, Ph.D. Cíl: Otevřít cestu do světa algebry a finitní matematiky. Využít specifika geometrického prostředí k didaktickým účelům: experimentování, hledání vazeb, tvorby hypotéz, argumentace, tvorba protipříkladů a dlouhodobé pojmotvorné procesy. Obsah:1. Teorie generického modelu. Příčiny formálního poznání. Reedukace chyb.2. Propedeutika algebry. Abstrakce a jazyk.3. Zlomky, záporná čísla, racionální čísla 4. Otevírání geometrického světa. Paralela onto- a fylo-geneze a její didaktické aplikace.5. Geometrický objekt jako osobnost. Jevy průvodní. Prostředí pojmu. Jazyk. Odhalování vztahů a argumentace.6. Tvořivé a formální poznatky v geometrii. Experimentování.7. Od intuitivního odhalení konstrukčního procesu, přes koncept konstrukce až k jejímu formálnímu zapsání. Procept v geometrii. 8. Propedeutika konceptů kombinatoriky, statistiky, pravděpodobnosti, logiky a funkcí.

Literatura

Hejný,M. (2014): Výuka matematiky orientovaná na budování schémat: Aritmetika 1. st. Pedagogická fakulta UK v Praze, Praha.Jirotková, D. (2010): Cesty ke zkvalitňování výuky geometrie. Pedagogická fakulta UK v Praze, Praha.Divíšek, J. (1990): Didaktika matematiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. SPN, Praha. Hejný, M., Kuřina, F. (2009): Dítě, škola a matematika. Portál. Hejný, M., Jirotková, D. (1999): Čtverečkovaný papír jako most mezi aritmetikou a geometrií. Pedagogická fakulta UK, Praha. Hejný, M., Stehlíková, N. (1999): Číselné představy dětí. Pedagogická fakulta UK, Praha.Vzdělávací programy: Národní škola, Občanská škola, Základní školaHejný, M.: Chyba jako prvek edukační strategie učitele. In: (Eds.) M. Hejný, J. Novotná, N. Stehlíková: Dvacet pět kapitol z didaktiky matematiky 1, Univerzita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta, Praha, 2004, ISBN 80-7290-189-3(1. sv.) s. 63-80. Hejný, M.: Mechanizmus poznávacího procesu. In: (Eds.) M. Hejný, J. Novotná, N. Stehlíková: Dvacet pět kapitol z didaktiky matematiky 1, Univerzita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta, Praha, 2004, ISBN 80-7290-189-3(1. sv.) s. 23-42. Hejný, M., Jirotková, D.: Svět aritmetiky a svět geometrie. In: (Eds.) M. Hejný, J. Novotná, N. Stehlíková: Dvacet pět kapitol z didaktiky matematiky 1, Univerzita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta, Praha, 2004, ISBN 80-7290-189-3(1. sv.) s. 125-135.Sady učebnic matematiky pro 1. st. s příručkami pro učitele z nakladatelství Fraus (autor Hejný a kol.), Alter, Prodos, English, L. D., Halford, G. S. (eds.)(1995): Mathematics Education (Models and Processes). LEA. Krauthausen, G., Scherer, P.: Einführung in die Mathematikdidaktik. Spektrum.Další literatura a odakzy budou dodávány průběžně.

Garant

prof. RNDr. Milan Hejný, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D.