Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (OK0612007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0612007 - Úvod do sociologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními problémy a pojmy sociologie a s některými vybranými sociologickými tématy.

Sylabus

Vymezení sociologie; kontext vzniku sociologie; klasická sociologie; základní sociologická paradigmata.Sociální stratifikace.Vzdělanostní reprodukce.Sociologie genderu.Sociologie byrokracie a organizace.

Literatura

POVINNÁ LITERATURA:Keller, J.: Úvod do sociologie. Praha, SLON, 2008 (5. vyd.) či starší vydání.Keller, J.: Dějiny klasické sociologie. Praha, SLON 2005 (2. vyd.), kap.1 "Sociologie a krize společnosti.", s.13-36. (Bude v prvních dvou týdnech semstru nahrána do aplikace "Nástěnka" v SISu)Mills, Ch. W.: Sociologická imaginace. Praha, Mladá fronta 1968, kap. "Příslib.", s. 7-24. (Bude v prvních dvou týdnech semstru nahrána do aplikace "Nástěnka" v SISu)Petrusek, M.: Základy sociologie. Praha, Akademie veřejné správy 2009. DOPORUČENÁ LITERATURA:Doporučená, rozšiřující literatura bude v průběhu kurzu doporučena vyučující kurzu.

Požadavky

ATESTACE: ZápočetPODMÍNKY ATESTACE: Odevzdání resumé & interpretace vybrané sociologické monografie v rozsahu 8-10 normostran, účast na obou konaných výukách, diskuse nad přečtenou monografií a tématy probíranými na přednáškách.Sociologické monografie, z nichž si studující vyberou jednu, k níž zpracují resumé & interpretaci v rozsahu 8-10 normostran, stejně jako podoba resumé & interpretace i termín odevzdání resumé & interpretace budou upřesněny v prvních dvou týdnech semestru. Informace budou přihlášeným studentkám a studentům zaslány emailem.