Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy technické a informační gramotnosti pro 1. st. ZŠ (OK0619025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0619025 - Základy technické a informační gramotnosti pro 1. st. ZŠ, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍOrientace v OS, LAN, WAN, základní typy a formáty souborůOperační systém a aplikační softwarePřístup ke cloudovým službám s využitím aplikačních programů z různých operačních systémů (Windows, Linux, Apple, Android)Základy zpracování dat v textovém editoru, tabulkovém kalkulátoru, prezentačním programu a grafickém editoru vč. analogií v cloudovém prostředíCHARAKTERISTIKA CLOUDOVÉHO PROSTŘEDÍProstředí webového prohlížeče, zásady práce s cloudovou informací, BYODURL, síťové služby, záložky, streaming, instantní komunikaceVazba na účet, synchronizace, bezpečnost, dvoufázová autentizaceNastavení účtu, rozšíření prohlížeče, síťový OS, bezpečné odhlášeníDruhy přístupů do cloudu (Windows, Chrome OS, Chromium, Android, iOS)ORIENTACE V CLOUDOVÝCH SLUŽBÁCHPrincip a možnosti cloudového úložiště, propojení s aplikacemi, kvótaProstředky síťové komunikace (mail, chat, sociální sítě)Prostředky síťové práce (office formáty, grafické a mediální editory)Prostředky síťové kolaborace (sdílení, komentáře, revize, návrhy úprav)Práce na sdíleném projektu (Formulář, myšlenkové mapy, diagram, role)Publikování cloudových dat (tvorba a publikování informačního systému) VYBRANÁ CLOUDOVÁ PROSTŘEDÍ A JEJICH APLIKACEGoogle Apps a Google Apps pro vzdělávání - přístup ke službě, účty a účty ve vlastní doméněCharakteristika služeb dostupných v rámci Google Apps pro vzdělávání - Disk, Text, Tabulka, Formuláře, Prezentace, Kresba, Mapa, Youtube, Weby, Goo.gl atd.Další online office prostředí - 365 a One Drive, Zoho a OnlyOffice, stream Libre OfficeOn-line úložiště dat - Dropbox, Box, Asus Eee Storage atd.Sociální sítě, zejména siť Google+ vrámci služby Google Apps pro vzdělávání - Komunity, Kruhy a Skupiny v G+, videokonference, realtime APIČasová osa projektu - sdílené kalendáře, Události,Nástroje reálně časové komunikace, prezentace a kolaborace - Google HangoutsPropojení služeb v rámci Disku, domény, účtu a projektuProblematika externích aplikací propojitelných s Google Apps pro vzdělávání prostřednictvím sdílení uživatelských účtůVýše uvedené body budou kontextovány s pedagogickou praxí a na konkrétních příkladech bude demonstrována využitelnost řešené problematiky v reálných výukových situacích na ZŠ. Předpokládá se, že předmětu se budou účastnit zájemci o danou problematiku se základními nebo jen mírně pokročilými znalostmi a dovednostmi v dané oblasti (cloudové služby), avšak dostatečně ovládající základní uživatelskou obsluhu počítače či tabletu a schopností efektivně využívat internet.

Literatura

NETMAIL,s.r.o. Vzdělávací portál Google Apps: learning site [online]. Praha, 2014 [cit. 2015-01-02]. Dostupné z: https://sites.google.com/a/netmail.cz/nmvzdelavaciweb/MARTINKOVÁ, Anna. Cloudové služby a jejich aplikace do prostředí školy. Praha, 2013. Závěrečná práce. Univerzita Karlova V Praze Pedagogická Fakulta Centrum Školského Managementu. LEIPERT, Jiří. The evolution of cloud platforms for learning. In: Information and Communication Technology in Education.: Proceedings. first, 2013. Ostrava: Repronis, 2013, s. 143-148. ISBN 978-80-7464-324-8. VELTE, J., VELTE, A., ELSENPETERR.. CloudComputing: Praktický průvodce. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011, 304 s. EAN: 9788025133330. SETÍKOVSKÁ, Blanka. Cloud Computing [online]. Praha: ČVUT, 2010. 71 s. Dostupné z: http://support.dce.felk.cvut.cz/mediawiki/images/c/c8/Dp_2010_setikovska_blanka.pdf. Diplomová práce. ČVUT, Fakulta elektrotechnická. Informační zdroje a pracovní soubory v podpůrném elektronickém prostředí

Garant

Mgr. Daniel Tocháček

Vyučující

Mgr. Daniel Tocháček