Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výtvarné výchovy V (OK0621167)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0621167 - Didaktika výtvarné výchovy V, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl výuky: Poskytnout poučení o společensko- historických kontextech proměn názorů na vzdělávací potenciál dětského výtvarného projevu a jejich odrazu v koncepcích výtvarné výchovy. Podpořit kritický přístup studentů k minulým i současným koncepcím a paralelním programovým směrům.

Sylabus

Klíčová slova: dětský výtvarný projev, společensko-historický kontext, spontaneita, záměrný rozvoj, koncepce výtvarného vzdělávání, osobnosti, kritická reflexe, současná pojetí Teorie Vědecký zájem o dětský výtvarný proje. Vývoj názorů na výchovný vliv umění. Důsledky pro výtvarnou pedagogiku a koncepce výtvarné výchovy jako součásti všeobecného vzdělávání. Významná historická období a osobnosti Praxe: Objevování a objasňování souvislostí minulých pojetí výtvarné výchovy a její současné teorie i praxe. Využití pro řešení a prevenci současných obtíží ve výtvarné výchově ( příklady).

Literatura

HAZUKOVÁ,H.- ŠAMŠULA,P. Didaktika výtvarné výchovy Vv I. Praha: Univerzita Karlova, Karolinum,1991.ISBN 80-7066-386-5.HAZUKOVÁ,H.: Výtvarná výchova jako integrovaná a integrující složka primárního vzdělávání.In: K současným problémům vnitřní transformace primární školy. Sborník. Praha, PedF UK 1998 Praha. ISBN 80-86039-47-1 SLAVÍK,J. Od výrazu k dialogu ve výtvarné výchovy. Artefiletika. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-437-3.UŽDIL,J. Výtvarný projev a výchova. 2.vydání Praha : SPN 1978SBORNÍK Výtvarná výchova a její teorie v českých zemích ve světových kontextech. Praha: UK-PedF 1998. ISBN 80-86039-70-6.Pedagogické dokumenty ( Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, Vzdělávací program Základní škola, Praha, Fortuna 1996Vzdělávací program Národní škola. Praha, SPN 1997, Vzdělávací program Obecná škola (Návrh osnov obecné školy.Portál,1993).

Požadavky

Požadavky pro klasifikovaný zápočet: Schopnost orientace v historii výtvarné výchovy ve všeobecném vzdělávání (test) a kritického pohledu na ně (úkoly pro diskusi v seminářích v průběhu semestru).

Garant

PaedDr. Helena Hazuková, CSc.Mgr. Magdalena Novotná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Kafková, Ph.D.