Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiálová tvorba (OK0621532)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OK0621532 - Materiálová tvorba, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vztahy mezi hmotnou a duchovní kulturou v rámci společnosti a jejího životního stylu.Nové úkoly designu v 21.století Práce s motivem, dekorem a tvarem.Využití vlastních návrhů dekoru na drobné užitné předměty.

Sylabus

SylabusHistorie a současnost užité tvorby a designu jako inspirace pro vlastní vytváření užitkových artefaktů. Rozvoj výtvarného myšlení v materiálu, vlastních řemeslných dovedností při jeho zpracování. Odborná terminologie. Transformace do výtvarné výchovy na primárním stupni vzdělávání.Teorie:Vztahy mezi volnou a užitou tvorbou, specifika užitné tvorby a její hodnocení. Vztahy mezi materiálem, technologií, tvarem a dekorem předmětu, vztahy mezi jeho užitnou a estetickou hodnotou.. Strojní výroba a její specifika. Design a jeho společenská úloha,nové úkoly designu v 21.století Praxe: Práce s motivem - inspirace - stylizace tvaru, barevné varianty,uplatnění vybraného motivu v pásovém a plošném dekoru, v uzavřené ploše.. Využití dekoru na drobné užitné předměty v různém materiálu - realizace odpovídající výtvarnou technikou, např.: a) Papír - sada originálních dopisních papírů s obálkami různých formátů, papírové obaly a přebaly, papírové dárkové tašky a kazety, krabičky apod.b)Textil - šátek, prostírání, taška, pouzdro, textilní ozdoba, tričko, halena pod.-využití techniky: tisk pomocí šablony, tisk tiskátkem, vyvazování a barvení, odbarvováníc) Ozdoba - doplněk divadelního nebo karnevalového kostýmuZvolení výtvarné techniky zpracování vzhledem ke zvolenému materiálu: alobal, drát, přírodniny, plsť, různé druhy textilií, různé druhy papíru, plasty apod.

Literatura

Základní literatura:Mikušová, Miluše. Prostorová a užitá tvorba I. Praha: SPN-UK,1990Cikánová, Karla. Objevujte s námi tvar. Praha: Aventinum,1995Cikánová, Karla. Objevujte s námi textil. Praha: Aventinum, 1996Skarlantová, J. - Harazímová, L. Estetická výchova pro SOŠ. Praha: Fragment, 1998 (kapitoly: Životní prostředí a styl a Užité umění a lidová tvorba) Skarlantová,J.-Vechová,M. Textilní výtvarné techniky.Plzeň: Fraus,2005Slavíková,V.-Slavík, J.-Hazuková, H. Výtvarné čarování.Praha: UK-PedF, 2000 (pouze témata užité tvorby) Kybal, Antonín. O textilním vývarném projevu. Praha: SPN, 1972časopisy: Design-Trend, UM, Umění a řemesla, Bydlení, katalogy výstav užitého umění

Požadavky

Požadavky k zápočtu: komplet prací z textilií- dekorativní techniky ( libovolný výběr) vytvoření metodické řady: a její využití na předmětech

Garant

Mgr. Anna Kovandová