Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie grafů seminář (OKB1310004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB1310004 - Teorie grafů seminář, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty učitelství matematiky se základy teorie grafů, na několika vybraných tématech ukázat specifické způsoby myšlení v tomto oboru. Bude zdůrazněna motivace praktickými problémy a účinnost jejich řešení.

Sylabus

Hlavní témata:§ Definice základních pojmů (obecné grafy a speciální případy: úplný graf, kružnice, cesta, strom, bipartitní graf). Skóre grafu.§ Souvislost grafu, vzdálenost v grafu, uzavřené tahy, Hamiltonova kružnice, Eulerovy grafy.§ Reprezentace grafu: matice sousednosti, matice incidence.§ Nezávislost grafu, teorie kódování.§ Kreslení grafů, rovinné grafy a mapy, barvení grafu.

Literatura

§ Vrba: Grafy - učebnice pro gymnázia se zaměřením na matematiku, SPN 1989§ Nešetřil: Teorie grafů, SNTL, Praha 1979§ Matoušek, Nešetřil: Kapitoly z Diskrétní Matematiky, Matfyzpress, Praha, 2000§ Sedláček: Úvod do teorie grafů Academia, Praha 1981, § Fuchs: Diskrétní matematika pro učitele MU Brno, 2001

Garant

prof. RNDr. Ladislav Kvasz, Dr.