Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rovnice a nerovnice II (OKB1310N04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB1310N04 - Rovnice a nerovnice II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se s různými typy rovnic, nerovnic a jejich soustav v oboru reálných a komplexních čísel a se způsoby jejich řešení.

Sylabus

Exponenciální a logaritmické rovnice a nerovnice.Goniometrické a cyklometrické rovnice a nerovnice.Funkcionální rovnice.Zajímavé nezařazené rovnice a nerovnice a jejich soustavy.

Literatura

 Bušek, I. Řešené maturitní úlohy z matematiky. Praha:SPN 1985.Musil, V.: Funkcionální rovnice http://www.karlin.mff.cuni.cz/olympiada/anotace/musil.pdf [citace 22.2.2013] Hecht, T.: Metody řešení matematických úloh. Bratislava : SPN 1992.Hejný, M.: Teória vyučovania matematiky 2. Bratislava : SPN 1989.Novotná, J. a kol.: Sbírka úloh z matematiky. Praha : SPN 1993.Neuman,F.:Funkcionální rovice. Praha:SNTL 1986.Odvárko, O.: Metody řešení matematických úloh. Praha : SPN 1990.Herman, J., Kučera, R., Šimša, J.: Metody řešení matematických úloh I. Brno : MU 1991.Brožury ŠMM.Ročenky matematické olympiády.Příručky a sbírky středoškolské matematiky

Požadavky

1) Na posledním setkání odprezentovaná jedna zajímavá (ne)rovnice či nerovnice) nebo soustava (ne)rovnic (např. trik, či hezké netradiční řešení s vtipem, zajímavé zadání apod.) V případě neúčasti na setkání  odevzdat dvě takové (ne)rovnice či soustavy (ne)rovnic), a to nejpozději 15.5.2015 na papíře. Po dohodě lze i mailem.  2) Na posledním setkání odevzdaná seminární práce, ta bude zadána na prvním setkání.3) Úspěšně napsaná písemkaPísemka:- každý student má maximálně 3 pokusy- povolené pomůcky k písemce:čistý papír, psací potřeby, kalkulačka bez grafického displeje a bez hodnot goniometrických funkcí apod., tedy super jednoduchá kalkulačka (klávesy +,-,= …., druhá odmocnina, tedy kalkulačka nemá např.třetí odmocninu, nebo dokonce n-tá, pozor, jiná kalkulačka nebude povolena), tabulka povolených vzorců (vzorce pro práci s logaritmy, součtové vzorce apod. , bude posláno mailem či dáno k dispozici na prvním setkání)- bude krátká, maximálně do 45 min, 3 příklady- z každého příkladu nutno mít půlku (tj. to podstatné a mít to bez závažných nedostatků)   

Garant

RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.