Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia biologie (OKB2302001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2302001 - Úvod do studia biologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah přednášek1. Vznik a vývoj života z pohledu molekulární biologie. Chemická evoluce, procesy vedoucí ke vzniku buňky s DNA genomem.2. Nebuněčné živé systémy (viry, bakteriofágy, subvirové patogeny).3. Buněčné živé systémy, prokaryotní buňka, eukaryotní buňka, endosymbiotická teorie.4. Prokaryotní buňka a její součásti, dělení buňky.5. Eukaryotní buňka a její součásti, mitóza, meióza. Rozdíly mezi buňkami rostlin, živočichů a hub.6. Termodynamika buňky, energie, ATP.

Literatura

Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem : Espero Publishing, 1998. 630 s. ISBN 80-902906-2-0. Rosypal, S. a kol. Nový přehled biologie. Praha : Scientia, 2011. ISBN 80-7183-268-5. Prezentace vyučující - dostupné v MOODLE.

Požadavky

odevzdání vypracovaných úloh ke kontrole, ústní zkoušení v rozsahu odpřednášeného učiva

Garant

RNDr. Lenka Pavlasová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lenka Pavlasová, Ph.D.