Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a morfologie rostlin (OKB2302002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2302002 - Anatomie a morfologie rostlin, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Teoretické zvládnutí základních poznatků se zdůrazněním jednoty struktury a funkce i vývojových hledisek, didaktická aplikace a transformace vědních problémů v učivu základních a středních škol; zvládnutí nejdůležitějších mikroskopických a mikropreparačních technik s možností jejich využití na školách.

Sylabus

A. Přednášky  Předmět a metody zkoumání v rostlinné anatomii a morfologii, cytologie, histologie, organologie. Rostlinná cytologie, stavba protoplastu, živé struktury.  Neživé uzavřeniny v buňce, vakuoly, uzavřeniny v plastech. Buněčná stěna, funkce a stavba buněčné stěny. Histologie rostlin, vznik pletiv. Druhy pletiv a soustavy pletiv. Pletiva dělivá a trvalá, soustava pletiv dělivých. Soustava pletiv krycích, primární a sekundární pletiva krycí. Průduchy, trichomy, emergence. Soustava pletiv základních, sekreční buňky, mléčnice. Soustava pletiv vodivých a zpevňovacích. Sítkovice, cévy a cévice, vodivý parenchym, buňky průvodní. Lýková a dřevní část svazků cévních, typy svazků cévních. Organologie rostlin, ústroje vegetativní a reprodukční. Stélka nižších rostlin, rozlišené tělo vyšších rostlin. Kořen, funkce a vnitřní stavba kořene, větvení kořene, druhotné tloustnutí kořene, přeměny kořene. Morfologie kořene a kořenové soustavy. Nadzemní části rostliny (prýt), stonek.  Funkce stonku, jeho růst a primární stavba, větvení stonku. Sekundární stavba stonku a jeho druhotné tloustnutí. Přeměny stonku, vegetativní ústroje a prostředí. Listy, funkce listů, jejich zakládání a růst.  Stavba listů, vnější a vnitřní stavba, morfologie listové čepele. Přeměny listů. Ústroje reprodukční, pohlavní a nepohlavní rozmnožování rostlin. Rozmnožování výtrusných rostlin, rozmnožování semenných rostlin. Rozmnožování hub, řas, mechorostů, kapradin, plavuní a přesliček. Květ, původ a stavba květu. Květní lůžko, obaly květní, tyčinky, plodolisty. Květenství a jeho typy. Opylení a oplození, vývoj semene a plodu. Stavba semene, stavba plodu. Typy plodů, plody dužnaté a suché. Souplodí a plodenství. Závěrečná shrnující přednáška doplněná filmovou projekcí a videoprojekcí. B. Praktika  Mikroskop a jeho stavba, práce s mikroskopem. Příprava jednoduchého vodního preparátu, kresba a popis.  Buňka a buněčné součásti. Pozorování chloroplastů, jádra, vakuol, buněčné stěny, různých typů buněk.  Rostlinná pletiva. Parenchymatické pletivo, kolenchym, prosenchym, sklerenchym.  Svazky cévní, příčné a podélné řezy stonkem. Bočný svazek cévní u jednoděložných rostlin, dvojbočné svazky u tykvovitých rostlin, podélný řez svazkem cévním.  Řez listem břečťanu, řez jehlicí borovice, otisk listové pokožky dvouděložné a jednoděložné rostliny.  Závěrečné praktikum, udílení zápočtů na základě docházky na praktika a na základě předložených pracovních protokolů. Pozorování pylových zrn větrosprašných a hmyzosprašných rostlin.

Literatura

ČERNOHORSKÝ,Z.: Základy rostlinné morfologie. Praha, SPN l968.DOSTÁL, P.: Anatomie a morfologie rostlin v pojmech a nákresech.Praha, UK - Pedagogická fakulta 2004.HADAČ, E. a kol.: Praktická cvičení z botaniky. Praha, SPN l967.PAZOUREK, J.: Atlas anatomické stavby rostlin. Praha, Univerzita Karlova 1992.ROSYPAL,S. a kol.: Přehled biologie. Praha, SPN l993.SLAVÍKOVÁ, Z.: Morfologie rostlin. Praha, Karolinum 2002.STŘIHAVKOVÁ,H., DOSTÁL,P.: Praktikum z botaniky. Praha, SPN l978.VOTRUBOVÁ,O.: Anatomie rostlin. Praha, Karolinum 1996.

Garant

PhDr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Novotný, Ph.D.