Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie (OKB2302016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2302016 - Ekologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s aprobací biologie s vědním oborem ekologie, jeho podobory a aplikacemi.

Sylabus

1. Úvod do předmětu. Podmínky studia a zkouška. Doporučená literatura. Terminologie a základní pojmy. Ekologie jako vědní obor. Historie. Podobory ekologie, obory vzniklé z ekologie. 2. Abiotické a biotické faktory, jejich charakteristika. Vliv na organismy, adaptace. 3. Charakteristika vodního prostředí, fyzikálně chemické parametry. Lotické a lenitické prostředí sladkých vod, mořské prostředí. Adaptace organismů na vodní prostředí. 4. Typy pohybu živočichů, vztah mezi živočichy a rostlinami. 5. Vztahy mezi organismy (neutralismus, kompetice, mutualismsu, protokooperace, komenzalismus, amenzalismus, parazitismus, parazitoidismus, predace.) 6. Aposematismus a mimetické jevy 7. Jedovatost u rostlin a živočichů v predaci a antipreadačním chování 8. Životní strategie organismů a rozmnožovací strategie 9. Populace a vnitropopulační vztahy 10. Společenstva a jejich hodnocení, zoogeografické principy 11. Biomy I 12. Biomy II

Literatura

Odum, E.: Základy ekologie. Praha, Academia, 1977. Begon, M., Harper, J., Townsend, C.: Ekologie. Jedinci, populace, společenstva. Olomouc, Vydavatelství University Palackého, 1997. Storch, Mihulka: Úvod do současné ekologie. Portál s. r. o. Praha. 2000. 156 s. Begon, Harper, Townsend: Ekologie. Jedinci, populace a společenstva. Universita Palackého Olomouc. 1997. 950 s. Duvigneaud: Ekologická syntéza. Academia. Praha. 1988. 320 s. Míchal: Ekologická stabilita. Ministerstvo životního prostředí České republiky. 1992. 243 s. Jeník: Ekosystémy. Úvod do organizace zonálních a azonálních biomů. UK : Praha. 1995. 135 s. Zlatník A. a kol.: Základy ekologie. SZN Praha, 1973. Wilson E.O.: Rozmanitost života. Nakladatelství Lidové noviny.1992.

Garant

prof. RNDr. Lubomír Hanel, CSc.