Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy environmentalistiky (OKB2302024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2302024 - Základy environmentalistiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení se základními a a ktuálními problémy životního prostředí, porozumění dané problematice.

Sylabus

1) Literatura a další informační zdroje, vztahující se k problematice ekologie a životního prostředí.2) Krajina, vývoj krajiny, vlivy člověka na krajinu v průběhu historického vývoje. Působení člověka na krajinu dnes. Klasifikace krajiny, funkce zeleně v krajině.3) Vlivy člověka na biomy v průběhu historického vývoje.4) Globální ekologické problémy světa. Růst lidské populace, materiální potřeby, sociálně ekonomická nerovnost, narušení ozónové vrstvy, změny klimatu, snižování biodiverzity, úbytek lesů, odpady, acidifikace prostředí.5) Biosféra a její složky, obnovitelné a neobnovitelné zdroje. Znečištění biosféry (vody, půdy, ovzduší). Hlavní zdroje znečištění.- průmysl, energetika, zemědělství, doprava, příklady.6) Životní prostředí České republiky.7) Hygiena a toxikologie životního prostředí.NPK škodlivých látek, látky toxické a zdraví škodlivé, účinky mutagenní, teratogenní a karcinogenní. Monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí.8) Demografická problematika ve světě a u nás.9) Problematika péče o životní prostředí. Zákony a právní normy k ochraně životního prostředí. Institucionální péče o ŽP na národní a mezinárodní úrovni10) Ochrana přírody České republiky a legislativa k ní se vztahující ? historický vývoj a současný stav.11) Exkurze do čističky odpadních vod v Podbabě, do úpravny pitné vody v Podolí nebo spalovny odpadů v Malešicích.

Literatura

Literatura základní Braniš, M. (1997): Základy ekologie a životního prostředí. Informatorium, Praha.Braniš,M. a kol.(1999): Výkladový slovník vybraných termínů z oblasti ochrany životního prostředí a ekologie. Karolinum, Praha.Jakrlová,J.-Pelikán,J.(1999): Ekologický slovník terminologický a výkladový. Fortuna, Praha.Jaroš,J.-Vosičková,J.(1999): Vybrané kapitoly z ekologie. Ped.F.-UK, Praha.Moldan, B.1997): Příroda a civilizace. SPN, Praha.Moldan,B. (2001): (Ne)udržitelný rozvoj ? ekologie, hrozba i naděje. Karolinum, Praha. Kolektiv autorů (2001): Úvod do pojmosloví v ekologii krajiny. Enigma, Praha.Aktuální legislativa a ročenky.Zákon ČNR č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.Prováděcí vyhláška č. 395 MŽP ze dne 11.6. 1992.Další aktuální informační zdrojeLiteratura doporučenáKOHÁK, E. Zelená svatozář : kapitoly z ekologické etiky. Praha : Sociologické nakladatelství, 2000, 204s. ? Fundovaná MÁCHAL, A. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno : Rezekvítek a Lipka, 2000. 205s. ISBN 80-902954-0-1.

Požadavky

1. Seminární práce(prezentace, pracovní list) na vybrané téma problematiky životního prostředí2. Teoretické znalosti dle doporučených studijních materiálů3. Účast na exkurzi do čistírny odpadních vod případně úpravny pitné vody

Garant

RNDr. Jana Skýbová