Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie (OKB2309012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2309012 - Fyzikální chemie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní pojmy a veličiny ve fyzikální chemii. Stavové chování plynů a kapalin.2.-5. Chemická termodynamika: I. věta, vnitřní energie, teplo, práce, entalpie, termochemie, II. věta, entropie, Helmholtzova a Gibbsova energie. Chemický potenciál, obecné podmínky rovnováhy. III. věta.6.-7. Fázové rovnováhy v jednosložkových systémech Fázové rovnováhy ve vícesložkových systémech. Rovnováha kapalina-pára v ideálních a reálných systémech, rozpustnost plynů v kapalinách, koligativní vlastnosti. Třísložkové systémy,extrakce. 8.-9. Chemické rovnováhy. Podmínka rovnováhy, rovnovážná konstanta a její závislost na teplotě, standardní reakční Gibbsova energie.10.-11. Chemická kinetika. Reakční rychlost, rychlostní konstanta a její závislost na teplotě, řád a molekularita reakce, reakční mechanismus. Kinetické rovnice jednoduchých a simultánních homogenních reakcí .12.-14.Elektrochemie. Rovnováhy v roztocích elektrolytů, disociace elektrolytů, omezeně rozpustné elektrolyty. Elektrolýza. Vodivost elektrolytů. Galvanické články.

Literatura

Bartovská L.: Fyzikální chemie. Skripta v elektronické formě (dostupné u vyučující).Fischer, O. a kol.: Fyzikální chemie. Praha, SPN, 1983.Brdička, R., Dvořák, J.: Základy fyzikální chemie. Praha, Academia 1977.

Požadavky

Vypracování semestrální výpočetní práce podle zadání pedagoga

Garant

doc. Ing. Lidmila Bartovská, CSc.