Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polynomická algebra (OKB2310201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2310201 - Polynomická algebra, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět, jehož cílem je seznámit posluchače s těmi základními partiemi algebry a teoretické aritmetiky, na nichž je jednak založena školská matematika, jednak jsou aparátem pro další matematické disciplíny zařazené do učitelského vzdělání.

Sylabus

Okruh, obor integrity, těleso. Dělitelnost polynomů, reducibilní a ireducibilní polynomy. Dosazení do polynomu, kořeny polynomu, rozklady polynomu na kořenové činitele. Rovnice algebraická (o jedné neznámé). Největší společný dělitel dvou polynomů, Euklidův algoritmus Derivace polynomu, kořeny jednoduché a násobné. Numerické metody pro určování reálných kořenů. Aproximace funkce polynomem.

Literatura

BLAŽEK, J. a kol.: Algebra a teoretická aritmetika 1. Praha: SPN, 1983. KATRIŇÁK, T. a kol.: Algebra a teoretická aritmetika 1. Bratislava, Praha: ALFA, SNTL, 1985. NOVOTNÁ, J. ? TRCH, M.: Algebra a teoretická aritmetika, Sbírka příkladů část 2, Polynomická algebra. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2000. DEMLOVÁ, M., NAGY, J.: Algebra. Praha: SNTL, 1985.

Požadavky

vypracování seminární práce 2 až 3 testy minimálně 80% účast na cvičeních či adekvátní náhrada řešenými úlohami v případě odůvodněné neúčasti

Garant

prof. RNDr. Jarmila Novotná, CSc.RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.