Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie (kulturní a sociální) B (OKB2312016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2312016 - Antropologie (kulturní a sociální) B, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se seznámí se základními antropologickými pojmy, s nejdůležitějšími antropologickými školami a jejich představiteli.

Sylabus

Úvod, vymezení antropologieDějiny sociální a kulturní antropologie I.Metody výzkumu antropologieDějiny sociální a kulturní antropologie II.Etnocentrismus a kulturní relativismusDějiny sociální a kulturní antropologie III.Biologický a kulturní determinismusDějiny sociální a kulturní antropologie VI.Akulturace, kulturní změna

Literatura

BUDIL, I., T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha, 2003.ERIKSEN, T. H. Sociální a kulturní antropologie. Praha, Portál, 2008.MURPHY, R., Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha, Slon, 2006.SOUKUP, V.: Přehled antropologických teorií kultury, Praha, Portál 2000; neboSOUKUP, V.: Dějiny antropologie, Praha, Karolinum 2004 nebo Antropologie. Teorie člověka a kultury, Portál, Praha, 2011, 741 s.

Požadavky

1) Aktivní účast2) Referát (nebo písemná práce) na zadané téma3) Písemný test (obsah přednášek)4) Ústní zkouška (nastudovaná literatura)

Garant

Mgr. Markéta Dvořáková

Vyučující

Mgr. Markéta Dvořáková