Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika (OKB2314101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2314101 - Obecná pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvést studenty do soudobé pedagogické teorie, seznámit je se základní terminologií a strukturou oboru. Studenti by měli pochopit obecnou pedagogiku jako nezastupitelnou moderní vědeckou disciplínu, jejíž poznatky tvoří základ pro další studium a praxi v oblasti výchovy a vzdělávání.

Sylabus

1. Úvod do studia pedagogiky, zdroje pedagogických informací.2. Pedagogika jako věda, pojetí pedagogiky, její struktura a místo v systému věd.3. Základní pedagogická terminologie a její proměny.4. Pedagogické disciplíny a jejich aktuální otázky.5. Výchova a vývoj člověka.6. Výchova a společnost.7. Pedagogičtí pracovníci.8. Profese učitele.9. Český vzdělávací systém v kontextu EU.10. Aktuální otázky českého vzdělávání.11. Pedagogický výzkum.

Literatura

KELLER, J.; TVRDÝ, L. Vzdělanostní společnost? Praha : SLON, 2008. PELIKÁN, J. Výchova jako teoretický problém. Ostrava : Amosium, 1995. PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 2005. PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky: Úvod do studia oboru. Praha : Portál, 2006. SAK, P. a kol. Člověk a vzdělání v informační společnosti. Praha : Portál, 2007. SKALKOVÁ, J. Pedagogika a výzvy nové doby. Brno : Paido, 2004. VALIŠOVÁ, A.; KASÍKOVÁ, H. a kol. Pedagogika pro učitele. Praha : Grada, 2007. VAŠUTOVÁ, J. Být učitelem: Co by měl učitel vědět o své profesi. Praha : UK PedF, 2007. VORLÍČEK, CH. Úvod do pedagogiky. Jinočany : H & H, 2000.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na prezenční části výuky, vypracování konspektu jedné zvolené publikace tematicky náležející do oblasti obecné pedagogiky.Požadavky ke zkoušce: zkouška má písemnou formu, předpokládá se porozumění základním pojmům a souvislostem a orientace v odborné literatuře.

Garant

PhDr. Veronika Blažková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Veronika Blažková, Ph.D.