Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa I (OKB2317007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2317007 - Výživa I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi.Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.

Sylabus

1.Základní terminologie. Funkce stravy.2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.3. Význam bílkovin ve výživě.4. Význam sacharidů ve výživě.5. Význam lipidů ve výživě.7. Minerální látky a stopové prvky.8. Vitaminy.9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.10. Onemocnění související s výživou.

Literatura

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích, zápočtový test (min. 75 %).Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška.

Garant

Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.