Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z genetiky (OKB2317027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB2317027 - Vybrané kapitoly z genetiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout nezbytné poznatky z genetiky člověka, zejména z genetiky obecné, molekulární a aplikované se zohledněním cílů studijního oboru.

Sylabus

1. Základní typy a principy dědičnosti. Pohlaví a dědičnost. Dědičnost kvalitativních a kvantitativních znaků. 2. Genetická informace, genetický kód. Základní genetické procesy (replikace, transkripce, translace). Přenos genetické informace. 3. Rekombinační proces. Mutageneze (mutace, mutageny) a karcinogeneze. Teratogeneze a  vrozené vývojové vady. 4. Genom a metody jeho analýzy (cytogenetické, molekulárně-genetické). Genové inženýrství (genové manipulace, transgenoze, řízení genové exprese) . 5. Genetika aplikovaná v lékařství (genealogie, genetické poradenství, genetická diagnostika; vybrané dědičné choroby a vrozené vývojové vady, eugenika). 6. Genetika aplikovaná v zemědělském a potravinářském průmyslu (základní metody šlechtění rostlin a živočichů, geneticky modifikované organizmy a potraviny obsahující GMO). 7. Genetika aplikovaná ve farmaceutickém průmyslu (farmakogenetika, genová terapie). 8. Sociální, etické a filozofické aspekty genetiky.

Literatura

Literatura základní:Ipser, J. (2005): Základy genetiky. Ústav přírodních věd, Ústí nad Labem.Ipser, J. (2013): Genetika - studijní opora (pdf).                             Dostupné na: http://biology.ujep.cz/vyuka/mod/resource/view.php?id=2360                   Nečásek, J. a kol. (1979): Obecná genetika. SPN, Praha. Literatura rozšiřující:Nussbaum, R. (2004): Klinická genetika. Triton, Praha.Rosypal, S. (1997, 2006): Úvod do molekulární biologie I. - III. Brno.Rosypal, S. a kol. (2002): Úvod do molekulární biologie IV. Brno.Snustad, D. P., Simmons, M. J. (2009): Genetika. Masarykova Univerzita, Brno.Vojtíšková, M. (1999): Klinická a molekulární genetika. Brno.

Požadavky

1. Aktivní účast (100 %) na setkání. 2.  Zápočtový test: bude zadán po skončení výuky. 

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.