Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie dítěte (OKB7302103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB7302103 - Biologie dítěte, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přehled a rozdělení tkáníOporný systém člověka - vývoj a růst kostry, stavba kostry, funkce a stavba svalového systémuDýchací systém - vývoj, stavba a funkceKrev a kardiovaskulární systém - funkce a složení krve, tvorba krve, prenatální a postnatální složení krve, imunita, stavba a funkce srdce, převodní systém srdeční, fetální oběhTrávicí soustava - základní stavba a funkce, změny po porodu, kojení, složky potravyVylučovací a močopohlavní soustava - stavba a funkce, vývoj před narozením a po narozeníNervová soustava - stavba, funkce a vývoj se zaměřením na CNS, řízení organismu, změny v průběhu dětství.Prenatální vývoj: gametogeneze, oplodnění vajíčka, embryogeneze, fetální obdobíVrozené vývojové vady: rozdělení dle příčiny, nejdůležitější faktory při vzniku VVV, geneticky podmíněné VVV, chromosomální aberace a poruchy pohlavních chromosomů, vliv prostředí na rozvoj VVV, prevencePerinatální období: porod, poporodní adaptace, porodní komplikace, očkování, prenatální diagnostikaPostnatální vývoj: novorozenecké období, kojenecké období, batolecí období, předškolní, školní a adolescentní období života, puberta, růstové a vývojové poruchy, vliv hormonů na růst a vývoj člověka

Literatura

MACHOVÁ, J. Biologie člověka pro speciální pedagogy. SPN, Praha, 1993.MACHOVÁ, J. Biologie člověka pro učitele. Karolinum, Praha, 2008.ŠMAHEL Z. Principy,teorie a metody auxologie. Karolinum, Praha, 2001.ULIASEK S.J., JOHNSTON F.E., PREECE M.A. The Cambridge Encyclopedia of Human Growth and Development. Cambridge University Press, Cambridge, 1998.ROKYTA R. Fyziologie. ISV nakladatelství, Praha, 2000.MALÁ H., KLEMENTA J. Biologie dětí a dorostu. SPN, Praha, 1985.Vacek Z. Embryologie. Grada, Praha, 2006.Sadler TW. Langmanova lékařská embryologie: překlad 10. vydání. Grada, Praha, 2011.Rokyta R, Marešová D, Turková Z. Somatologie. Wolters Kluwer, ČR, 2009.O'Callaghan Ch, Stephenson T. Pediatrie do kapsy. Grada, Praha, 2005.

Garant

RNDr. Edvard Ehler, Ph.D.