Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie předškolní výchovy I (OKB7315107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKB7315107 - Teorie předškolní výchovy I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 Cíl kurzu : na základě rozboru a reflexe aktuálních otázek teorie a praxe předškolní výchovy a vzdělávání seznámit se specifikou předškolní pedagogiky

Sylabus

 TémataProměny obrazu dětstvíPředškolní výchova jako problém sociální a vzdělávací politikyDítě v současném světěGeneze cílů (od předškolní výchovy k předškolnímu vzdělání)Tradiční a nové modely předškolní výchovy (Reggio pedagigika, Situationseinsatz)Strategie vzdělávacích programů a kurikulum.

Literatura

 Studijní literaturaBruceová,T. Předškolní výchova, Portál 1996Helus,Z. Dítě v osobnostním pojetí, Portál 2004Kolláriková,Z.,Pupala,B.,Předškolní a primární pedagogika,Portál 2003OpravilovámE,,Grbhartová,V.,Rok v mateřské škole.Portál 2011Opravilová,E., Kropáčková,J.,Studijní texty k předškolní pedagogice s úvodem do pedagogiky,UK Praha, Ped.fak 2007Opravilová,E., Uhlířová,J., Předškolní výchova v zrcadle pramenů, UK Ped.fak.2010Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. VÚP 2004.

Požadavky

 Podmínky pro udělení zápočtu1.seminární práce2.záznam o pozorování edukačního prostředí,3.aktivní komunikace a kooperace Náměty na seminární práceDítě v proměnách času (reflexe na základě literatury)Hnutí za novou výchovu (reflexe původních pramenů)Postavení dítěte v současném světě (úvaha)Předškolní výchova v zahraničí (využití vlastní zkušenosti)Předškolní dítě v ohrožení (případová studie na základě vlastního pozorování)Děti a umění (úvaha nad RVP PV)Obraz předškolního dítěte ve výtvarném umění (literatuře) (rozbor) 

Garant

doc. PaedDr. Soňa Koťátková, Ph.D.