Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (OKBPP14102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKBPP14102 - Sociální pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Primárním cílem předmětu je zvýšení sociální kompetence budoucích pedagogických pracovníků, získání vědomostí a dovedností, které mohou absolventi uplatnit v praxi v oblasti preventivního působení. Sekundárním cílem je ukázat studentům, v jakých oblastech školního života lze uplatňovat poznatky sociální pedagogiky.

Sylabus

Sylabus:                               historický vývoj sociální pedagogiky,                               významné osobnosti sociální pedagogiky (A.S.Makarenko, Don Bosco)                               vztah sociální pedagogiky k jiným disciplinám,                               cíl, předmět, definice, pracovní pole sociální pedagogiky,                               funkce a úkoly sociální pedagogiky,                               pojetí sociální pedagogiky,                               prostředí a výchova,                               školní kázeň,                               multikulturní výchova a interkulturní vzdělávání.

Literatura

Literatura:BENDL, S. Kázeňské problémy ve škole. Aktualizované a doplněné vydání. Praha : Triton, 2011.BENDL, S. Školní kázeň v teorii a praxi. Praha : Triton, 2011.BENDL, S. Nárys sociální pedagogiky. Praha : UK v Praze, Pedagogická fakulta, 2014.BENDL, S. a kol. Vychovatelství. Učebnice teoretických základů oboru. Praha : Grada, 2015.HOPF,A. Sociální pedagogika pro učitele. Praha : PedF UK, 2001.HRONCOVÁ, J.; EMMEROVÁ, I.; KRAUS, B. a kol. K dejinám sociálnej pedagogiky v Európe. Ústí nad Labem : PedF UJEP, 2008.JŮVA, Vladimír sen. & jun. Stručné dějiny pedagogiky. 6. vyd. Brno: Paido, 2007.KLAPILOVÁ,S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc : UP, 1996.KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha : Portál, 2008.PROCHÁZKA, M. Sociální pedagogika. Praha : Grada, 2012.PRŮCHA,J. Multikulturní výchova. Praha : ISV, 2001.ŠPIČÁK,J. Prostředí z pohledu sociální pedagogiky. Olomouc : UP, 1993. 

Požadavky

Požadavky ze zkoušce:• prostudovaná doporučená odborná literatura,• povinně je třeba prostudovat jednu z následujících dvou publikací (bude předmětem ověřování): BENDL, S. Kázeňské problémy ve škole. Aktualizované a doplněné vydání. Praha : Triton, 2011.BENDL, S. Školní kázeň v teorii a praxi. Praha : Triton, 2011.• povinně je třeba dále prostudovat učební text/skripta (bude předmětem ověřování):BENDL, S. Nárys sociální pedagogiky. Praha : UK v Praze, Pedagogická fakulta, 2014.• povinně je třeba rovněž prostudovat dvě kapitoly z učebnice (bude předmětem ověřování):BENDL, S. Prostředí, které formuje. In BENDL, S. a kol. Vychovatelství. Učebnice teoretických základů oboru. Praha : Grada, 2015, s. 70-117. BENDL, S. Výchovné problémy a profesionální intervence. In BENDL, S. a kol. Vychovatelství. Učebnice teoretických základů oboru. Praha : Grada, 2015, s. 225-268. • zkouška bude organizována formou písemného testu s otevřenými položkami,• obsahem testu bude učivo prezentované na přednáškách a informace obsažené ve výše uvedených publikacích (Bendl 2011, 2014, 2015).

Garant

prof. PaedDr. Stanislav Bendl, Ph.D.

Vyučující

prof. PaedDr. Stanislav Bendl, Ph.D.