Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální vzdělávání (OKBPV14307)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKBPV14307 - Environmentální vzdělávání, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je upozornit studenty na současné globální problémy životního prostředí s akcentem na subjektivní vnímání životního prostředí a jeho vlivu na zdraví.

Sylabus

1. Základní ekologické a environmentální pojmy a jejich souvislosti. Postavení environmentálního vzdělávání v RVP.2. Vliv antropogenní činnosti na životní prostředí (atmosféru, hydrosféru, pedosféru), společná zodpovědnost za životní prostředí.3. Životní prostředí a zdraví. Společná zodpovědnost za životní prostředí4. Dobrovolné dohody a přístup k ochraně životního prostředí5. Globální problémy.6. Spotřebitelská výchova.7. Životní prostředí a děti.

Literatura

ČERNOUŠEK, M. Psychologie životního prostředí. Praha: Karolinum, 1992.MOLDAN, B. Ekologie, demokracie, trh. Praha: Informatorium MŽP ČR, 1992.PALATÝ, J. Toxikologie a životní prostředí, Praha: VČHT FTOP, 1993.LORENZ, K. 8 smrtelných hříchů člověka. Praha: Akademia, 2000.KOHÁK, E. Zelená svatozář: Kapitoly z ekologické etiky. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003.KELLER, J. Až na dno blahobytu: (ke společenským kořenům ekologické krize) Brno: Hnutí Duh, 1993.KOHÁK, E. Závod s časem: Texty z morální ekologie. Praha: Torst, 1996KOLÁŘSKÝ, R. Filosofie a současná ekologická krize. Praha: Filosofia, 1998.LORENZ, K. Odumírání lidskosti. Praha: Mladá fronta, 1997.POLÁŠKOVÁ A KOL. Úvod do ekologie a ochrany životního prostředí. Praha:  Karolinum, 2011.BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha: Informatorium, 2004ČINČERA, J. Environmentální výchova: od cílů k prostředkům. Brno: Paido, 2007

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na prezenční části výuky, úspěšné absolvování zápočtového testu (jeden řádný a dva opravné termíny).

Garant

PhDr. Alena Thorovská