Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence závislostí a kriminality (OKBPV14503)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKBPV14503 - Prevence závislostí a kriminality, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty s předmětem a úkoly kriminologie v oblasti prevence, jejím stavem, strukturou a dynamikou. Předmět se dále zaměřuje na otázky prevence kriminality a tento problém pedagogizuje (s ohledem na prostředí, rodinu, školu, vrstevníky apod.)

Literatura

MATOUŠEK, O. a KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998.KOUKOLÍK, F. a DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha: Makropulos, 1996.VEČERKA, K. aj. Prevence kriminality v teorii a praxi. Praha: MV ČR, 1997.KOUDELKOVÁ, A. Psychologické otázky delikvence. Praha: Victoria Publishing, 1995.VOCÍLKA, M. Náplň středisek výchovné péče pro děti a mládež. Praha: Tech-Market, 1996.ZEZULOVÁ, J. Trestní zákonodárství nad mládeží. Brno: MU, 1997.NOVOTNÝ, O. a ZAPLETAL, J. (ed) Základy kriminologie. Praha: UK, 1993.ZAPLETAL, J. Prevence kriminality. Praha: 2000.BLAŽEK, B. Tváří v tvář obrazovce. Praha: SLON, 1995.MATOUŠEK, O. Práce s rizikovou mládeží. Praha: Portál, 1996.NĚMEC, J. Psychopatie a kriminalita. Praha: MV ČR, 1993.ČÍRTKOVÁ, L. Policejní psychologie. Praha: Portál, 2000.SAK, P. Proměny české mládeže. Praha: Nakladatelství Petrklíč, 2000.Večerka, K. -Holas, J. - Štěchová, M. - Diblíková, S. - Luptáková, M.: Ohrožená mládež mezi prevencí a represí. Praha: IKSP, 2010 ISBN 978-80-7338-118-9Večerka, K. - Holas,J. - Tomášek,J.: Prevence kriminality na úrovni obcí a krajů. Praha: IKSP, 2009 Večerka,  K. a kol.: Prevence kriminality v teorii a praxi. IKSP,  Praha 1996, 202s. Večerka, K. a kol.:Občané o kriminalitě a prevenci: Závěrečná zpráva z výzkumu veřejného mínění. Praha, IKSP 2006 100s. + tabulkyVečerka,K. - Holas,J.: Preventivní aktivity v názorech obyvatel měst: (Názory občanů na bezpečnostní situaci ve městech, dlouhodobě zařazených do KSP prevence kriminality - závěrečná zpráva z výzkumu). Praha, IKSP, 2003Večerka,K. - Holas,J.: Úspěšnost preventivní práce: Zamyšlení nad problematikou vyhodnocování preventivních programů. Praha, IKSP, 2001 Večerka, K, Holas, J., Tomášek, J., Přesličková, H., Blatníková, Š.: Občané o kriminalitě a prevenci. IKSP, Praha 2007Havrdová, E. (ed.), Cejp, M., Havrda, M., Hope, T., Scheinost, M., Večerka, K.: Tvorba a realizace projektů prevence kriminality mládeže. Praha, Centrum pro veřejnou politiku 2007. 185 str.

Požadavky

Zkouška formou individuálního nebo skupinového projektu.Je vyžadována orientace v základních státních dokumentech, které se široce týkají kriminality a její prevence (od státu, přes obce až k jednotlivým institucím). 

Garant

doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D.