Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie (OKN1302003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKN1302003 - Molekulární biologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah kurzu: 1. Energie Zdroje energie organismů na Zemi, základní charakteristiky těchto zdrojů a typy metabolismů, kterými jsou využívány. Základní principy získávání energie mechanismy vázanými na membrány. Porovnání mitochondrie a chloroplastu. Zásoby energie. 2. Proteiny Složení a struktura proteinů. Regulace aktivity proteinů - regulace exprese genů, regulace rychlosti jejich odbourávání, kompartmentace, regulace navázáním další regulační molekuly. Motorové proteiny. 3. Membrány Složení, struktura a základní vlastnosti membrány. Transportní systémy v membráně - přenašečové a kanálové proteiny. Pasivní a aktivní transport. Přenos proteinů přes membrány - přenos do jádra, do endoplazmatického retikula, mitochondrií, chloroplastů. Vezikulární transport. 4. Komunikace mezi buňkami Čtyři základní druhy komunikace. Příjem signálu. Signální kaskáda. Receptory pro signální molekuly procházející a neprocházející membránou. 5. Cytoskelet Charakteristika středních filament, mikrotubulů a aktinových vláken a jejich funkce. Funkce a změny cytoskeletu při dělení buněk. 6. Kontrola buněčného cyklu a buněčná smrt Fáze buněčného cyklu. Systém regulace buněčného cyklu. Programovaná buněčná smrt a její příklady ve vývoji a v dospělých tkáních. Poruchy regulace obou procesů. 7. Tkáně Základní charakteristika. Úloha extracelulární matrix u rostlinné a živočišné buňky. Epitely a mezibuněčné spoje. Udržování a obnova tkáně.

Literatura

ALBERTS, B. a kol. 1998. Základy buněčné biologie. Úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem: Espero Publishing. 630 s. ISBN 80-902906-2-0. Prezentace vyučující - dostupné v MOODLE.

Garant

RNDr. Lenka Pavlasová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lenka Pavlasová, Ph.D.