Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie životního stylu (OKN231424)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKN231424 - Sociologie životního stylu, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámení s problematikou životního stylu (odlišení od životního způsobu) , spjatost se sociálním vývojem ( proces modernizace).

Sylabus

Životní podmínky a osobnost jedince. Vztah mezi životním stylem a osobní identitou, otázky životní dráhy (kariéry) jedince. Přehled determinant životního způsobu, symboly životního stylu, eurostyl, problematika vyčerpanosti sociálního kapitálu evropské kultury, kulturní změna, singels, Mcdonaldizace , životní styl a nezaměstnanost, nemoc, stáří,. volný čas a pod. Životní styl a specifika současné české společnosti. Základní kontury současných životních stylů jako variant životních voleb (dobrovolných, dočasných, nucených, trvalých). Současné sociologické teorie životního stylu. Sociální konstrukce životního stylu (v kontextu znalosti konstruktivismu), hodnoty a šance životního stylu. Maslowova hierarchie a sociální adaptace, teorie odcizování (stáří), mezigenerační diskontinuita, výzkumy životního stylu (World Database of Happiness) apod. Nový životní styl a jeho genderová specifika v ČR.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: písemný test (min. úspěšnost 75 %).

Garant

PhDr. Jiří Kučírek, Ph.D.