Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matrimoniologie a matrimoniopatologie (OKN2317014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKN2317014 - Matrimoniologie a matrimoniopatologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvedení do problematiky partnerských a rodinných vztahů, porozumění v rodině a znalosti systémového přístupu.

Sylabus

1. Paradigmata vývoje partnerského a rodinného soužití.2. Partnerská idealizace a výběr partnerů.3. Orientační rodina, rodinný kodex, diagnostika rodiny.4. Vymezování na ose dominance - submise.5. Systémová pojetí manželství a rodiny.6. Extrémně mladá manželství.7. Partnerské vývojové krize, fáze vývoje rodiny.8. Mezigenerační vztahy a konflikty, interpersonální a extramatrimoniální konflikty.9. Analýza moci a násilí v partnerských a rodinných vztazích.10 Gender a restrukturalizace partnerského soužití, problém osamělosti, volné spolužití, singles, multipluralitní rodina. 11. Perspektivy vývoje české (evropské) rodiny.

Literatura

 KOVAŘÍK, J.; ŠMOLKA, P. Současná rodina: problémy - konstanty - proměny - naděje. Praha : Asociace manželských a rodinných poradců ČR, 1996. 71 s.MATĚJČEK, Z. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Praha : Portál, 1994. 98 s. ISBN 80-85282-83-6SOBOTKOVÁ, I. Psychologie rodiny .Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-8PLZÁK, M. Poruchy manželského soužití. Praha : SPN, 1988.

Požadavky

Požadavky pro získání zápočtu: odevzdání seminární práce dle sdělených požadavků a úspěšné obhájení seminární práce (v případě neúspěchu je možné postup opakovat pouze 1x) .

Garant

PhDr. Jiří Kučírek, Ph.D.