Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční poradenství (OKN2317026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKN2317026 - Nutriční poradenství, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka a specifiky konzultační činnosti v oblasti výživy.

Sylabus

1. Základy výživy a výživové parametry.2. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.  3. Kvalita potravin, změny nutriční hodnoty při technologickém zpracování.4. Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.5. Léčebná výživa v klinické praxi.6. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě.7. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy.

Literatura

FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ,  J.,   MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7.MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E.  Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1.MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1.

Požadavky

Podmínky k zápočtu:100% účast, uspěšné absolvování testu během semestru i zápočtového testu (75 %).

Garant

Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.