Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender a škola (OKNPP13157)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKNPP13157 - Gender a škola, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

V průběhu kurzu bude pozornost věnována následujícím tématům: 1) Vymezení základních pojmů - gender, genderové role, genderová identita, genderový stereotyp, biologický esencialismus, sociální konstruktivismus, konstrukce a dekonstrukce genderu, genderová rovnost atd.2) Biologická podmíněnost mužů a žen - vztah biologického pohlaví a genderu3) Dějiny feministického hnutí4) Proces budování genderové identity 5) Genderové stereotypy v médiích6) Soukromá a veřejná sféra - trh práce a domácnost 7) Genderovanost fyzického prostoru8)Zastoupení žen a mužů v učitelské populaci9) Genderové zatížení obsahu vzdělávání10) Genderové zatížení pedagogické komunikace11) Genderové zatížení školních výsledků a vzdělávacích trajektorií12) Pojetí genderové rovnosti ve vzdělávání13) Aktivity státní, neziskové a akademické sféry v ČR

Literatura

Smetáčková, I. a kol. (2006). Gender ve škole. Příručka pro současné a budoucí vyučující. Praha: Otevřená společnost, o.p.s.Renzetti, C. M.; Curran, D. J. (2003). Ženy, muži a společnost. Praha: Karolinum.Oakley, A. (2000). Pohlaví, gender a společnost. Praha: Portál.Valdrová, J. (2006). Gender a společnost. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně. Kimmel, M. S. (2000). The Gendered Society. New York: Oxford University Press.Bem, S. (1993). The Lenses of Gender: Transforming the Debate on Sexual Inequality. New Haven: Yale University.Bourdieu, P. (2000). Nadvláda mužů. Praha: Karolinum.

Garant

doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.