Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika a kapitoly z dějin výchovy (OKO131114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKO131114 - Obecná pedagogika a kapitoly z dějin výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je informovat studenty o charakteru a struktuře pedagogické vědy, seznámit je s nejdůležitějšími tématy obecné pedagogiky a zprostředkovat osvojení současné pedagogické terminologie.

Sylabus

1. Úvod do studia pedagogiky, zdroje pedagogických informací.2. Pedagogika jako věda - pojetí pedagogiky, její struktura a místo v systému věd.3. Základní pedagogická terminologie a její proměny.4. Výchova a vývoj člověka.5. Výchova a společnost.6. Historický vývoj výchovných institucí a názorů na výchovu.

Literatura

DVOŘÁČEK, J. Základy pedagogiky pro učitele a vychovatele. Praha : UK PedF, 2004.JŮVA, V. a kol. Základy pedagogiky pro DPS. Brno : Paido, 2001.PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky: Úvod do studia oboru. Praha : Portál, 2006.ŠTVERÁK, V.; ČADSKÁ, M. Stručný průvodce dějinami pedagogiky. Praha : Karolinum, 2007.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Zkouška má formu rozpravy o některém z probíraných témat. Předpokládá se porozumění základním pojmům a souvislostem a schopnost zaujmout vlastní stanovisko k diskutovaným otázkám.

Garant

doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslav Šaroch, Ph.D.