Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatická výchova II. (OKO131236)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKO131236 - Dramatická výchova II., Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecným cílem předmětu je seznámení studentů se systémem sociálně uměleckého učení zacíleným na rozvoj osobnosti a prosociální chování, ale i na umělecký rozvoj prostřednictvím dramatu a divadla.

Sylabus

Obsah je založen na skutečnosti , že dramatická výchova je nejkomplexnějším oborem estetické výchovy, který využívá prostředků a postupů dramatického umění. Její podstatou je proces učení především přímým prožitkem a vlastní zkušeností v jednání, při němž zúčastnění nabývají životní zkušenosti tím, že hledají řešení nastoleného problému (situace) nejen intelektem, ale i intuicí se zapojením těla a emocí.

Literatura

BLÁHOVÁ, K. Uvedení do systému školní dramatiky. Praha: ARTAMA, 1996.BUDÍNSKÁ, H. Hry pro šest smyslů. Praha: ARTAMA, 2004 - 6., upr. vyd.DISMAN, M. Receptář dramatické výchovy. Praha: SPN, 1976 a další vydáníMACHKOVÁ, E. Úvod do studia dramatické výchovy. Praha: ARTAMA-STD, 1998.MLEJNEK, J. Dětská tvořivá hra. Praha: ARTAMA-STD, 1997.ULRYCHOVÁ, I., GREGOROVÁ,V., ŠVEJDOVÁ, H. Hrajeme si s pohádkami. Praha: Portál, 2000.VALENTA, J., Metody a techniky dramatické výchovy, Strom, Praha 1997WAY, B., Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha: ISV nakladatelství, 1996.Časopis Tvořivá dramatika, vydává ARTAMA ve spolupráci s katedrou výchovné dramatiky DAMU a STD, Praha

Požadavky

účast na výuce, seminární práce: příprava hodiny OSV formou DV včetně reflexe

Garant

PaedDr. Zdeňka Hanková

Vyučující

PaedDr. Zdeňka Hanková