Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální problémy školní pedagogiky (OKO131246)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKO131246 - Aktuální problémy školní pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty oboru vychovatelství s vybranými aktuálními problémy současné školy.

Sylabus

aktéři výchovných a vzdělávacích procesů ve škole; pojetí osobnosti dítěte ve vývoji pedagogického myšlení; pedagogické koncepce (teorie učení) a jejich projevy ve školní praxi; osobnost dospělého (učitel, rodič) a její interakce s dětmi staršího školního věku a se středoškoláky; vzdělávací procesy ve škole, seznámení s problematikou rámcového a školního kurikula; formy spolupráce s učiteli a znalost motivačních postupů a volba programů pro volnočasové aktivity, které by navazovaly na aktuální školní témata nebo je naopak mohly uvádět; koncepce vzdělávací politiky pro regionální školství; vývoj v zahraničí.

Literatura

KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení - kooperativní škola. Praha : Portál, 1998.KAŠOVÁ, J.aj. Škola trochu jinak. Kroměříž : Iuventa, 1995.Práva dítěte v dokumentech. Praha, MV 1998 PRŮCHA, J. Vzdělávání a školství ve světě. Praha : Portál, 1999.PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 1997.RÝDL, K. Alternativní pedagogické hnutí v současné společnosti. Brno : Zeman, 1994.RÝDL, K. Inovace školských systémů. Praha : ISV, 2003.SILBERMAN, M. 101 metod pro aktivní výcvik a vyučování. Praha : Portál, 1997.ZIEGENSPECK, J. K problému známkování ve škole. Pardubice: EFFE, 2002.

Požadavky

? aktivní účast na výuce; ? zpracování SWOT analýzy zaměřené na práci vzdělávací instituce.

Garant

PhDr. Veronika Blažková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Magdalena Richterová