Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná výchova a didaktika výtvarné výchovy I.s (OKO131431)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKO131431 - Výtvarná výchova a didaktika výtvarné výchovy I.s, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozvíjet u studentů vlastní výtvarné dispozice a schopnost citlivě a uvědoměle volit přiměřené výtvarné techniky a prostředky pro výtvarné činnosti v podmínkách institucí zajišťujících zájmovou činnost dětí a mládeže a jejich výchovu. Prohlubuje se informovanost o dalších možnostech výtvarně výchovných aktivit školních i mimoškolních.

Sylabus

Teorie: metody práce ve výtvarné výchově problematika zprostředkování umění ve výtvarné výchově galerijní animace a edukační programy v galeriích základní orientace v současných uměleckých trendech Praxe: plošné výtvarné techniky ? kresba, malba, koláž atd. prostorové výtvarné techniky modelování, objektová tvorba atd. akční formy ve výtvarné výchově zprostředkování uměleckého díla řízený rozhovor

Literatura

ŠAMŠULA,P.; HIRSCHOVÁ,J. Průvodce výtv.uměním IV.Praha: Práce, 1994. ISBN 80-208-0008-5. BLÁHA, J.; SLAVÍK, J. Průvodce výtvarným uměním V. Praha : Práce, 1997 ISBN 80-208-0432-3. ZHOŘ, I. Proměny soudobého výtvarného umění. Praha : SPN, 1992. ISBN 80-04-25555-8 ROESELOVÁ, V. Techniky ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1996. ISBN 80-902267-1-X. SLAVÍK, J. Umění zážitku, zážitek umění.I, II. Praha: Pedagogická fakulta, Universita Karlova v Praze, 2003, 2004 SLAVÍKOVÁ,Vl; SLAVÍK, J; HAZUKOVÁ,H.Výtvarné čarování. Artefiletika pro předškolákya mladší školáky.1.vyd. Praha: UK-Pedagogická fakulta,2000.212.s. ISBN: 80-7290-016-1. Fulková, M., Novotná, M.: Výtvarná výchova pro 6. a 7. ročník základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd., Fortuna, Praha 1999 Fulková, M. a kol.: Výtvarná výchova pro 8. a 9. roč, ZŠ a víceletá gymnázia, Fortuna, Praha 1997 Hazuková, H.: Nová pojetí výtvarné výchovy, plán a výtv. Projekty in Metodické listy pro předškolní vzdělávání, Raabe ? duben 1999 Roeselová, V.: Linie, barva a tvar ve výtvarné výchově, SARAH, Praha 2003 Šamšula, P.: Obrazárna v hlavě 1, 2, Výtvarná čítanka pro 2. ? 5. roč. ZŠ, Praha 1996 http://www.artefiletika.cz Na těchno stránkách se seznámíte s podstatou směru výtvarné výchovy zvaného artefiletika, který jako základ práce užívá výrazové hry a reflektivního dialogu. Jsou zde uvedeny rovněž příklady artefiletických aktivit realizovaných ve školním i mimoškoním prostředí. http://artycok.tv/ Na těchto stránkách shlédnete krátké videoreportáže z právě probíhajících výstav, dozvíte se o zajímavých uměleckých projektech a aktivitách apod. http://www.mc-galerie.cz/SSMU-a-SUDS/ Stránky lektorského odd. Národní Galerie představují nejrůznéjší aktivity pro děti, studenty a dospělé, které toto odd. poskytuje. http://www.galerierudolfinum.cz/index.php?site=programy/programy-edukativni Edukativní programy Galerie Rudolfinum k aktuálním výstavám a archiv ed. prog.

Požadavky

zakončení: KZ Splnění zadané seminární práce.

Garant

Mgr. Helena Kafková, Ph.D.