Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předmatematická výchova A (OKPV10003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKPV10003 - Předmatematická výchova A, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vytvořit základní představu o Předmatematické výchově v mateřské škole, případně doplnit témata, která chyběla ve studiu učitelství pro mateřské školy, v oboru učitelství pro 1.st. ZŠ, v oboru předškolní pedagogika, speciální pedagogika či oboru vychovatelství.

Sylabus

Kvantita a její vyjádření, kvantita neurčitá - množství, kvantita určitá - počet, číslo a míra geometrického útvaru, číslo a hodnota, číslo a veličina, číslo a velikost, modely čísla, číslo a jazyk, vyjadřování kvantity v předškolním věku, úskalí chybné diagnostiky.Slovní úloha, schopnost vnímat číslo v toku řeči, role otázky, cesta k metodám řešení úloh (porovnávání, přiřazování, substituce, určení počtu, třídění redukované a úplné, uspořádání a jeho druhy, určení Nej..., uvažování, usuzování, výběr a vyloučení, strom řešení a další). Přání a realita, možné a jisté, prvky pravděpodobnosti v jazyce dítěte, aktivity kombinatorického charakteru.

Literatura

Časopisy Pastelka a Moje pastelka 1990-2003Kaslová, M. Předmatematické představy v mateřské škole RAABEKaslová, M. Číslo I, II, RAABE Kaslová, M. Třídění I, II, RAABEKaslová, M. Uspořádání I, II, RAABEKaslová, M. Problémové dítě a číslo RAABEKaslová, M. Čislo nejen v matematice RAABEKaslová, M. Vyjadřování kvantity u dětí 5-7 letých In MATEMATICA 3, UJOP: Olomouc 2009Kaslová, M. Prvky kombinatoriky na 1.st. ZŠKaslová, M. a kol. Sbírka úloh pro 2. a 3.r. ZŠ SPN: Praha (kapitoly: Porovnávání, Slovní úlohy)Pracovní listy na místě5x FilipTěšíme se do školyUčebnice matematiky pro 1. ročník

Požadavky

ústní ZK (dvě otázky: jedna dle výběru studenta, druhá dle toho, kterou otázku vytáhne z n abídky )

Garant

PhDr. Michaela Kaslová

Vyučující

PhDr. Michaela Kaslová