Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nadprůměrné dítě v matematice (OKPV10004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKPV10004 - Nadprůměrné dítě v matematice, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Příprava studentů na práci s nadprůměrným žákem v matematice v praxi ZŠ.

Sylabus

Problematika identifikace nadprůměrného žáka, vymezení pojmů urychlený vývoj, nadprůměrnost, talent, nadání.Možnosti práce s nadprůměrným žákem, pozitiva a úskalí. Běžné třídy versus speciální třídy.Legislativa a práce s nadprůměrným žákem, komunikace s rodiči, spolupráce s výchovnými poradci, pedagogickými centry; individuální studijní program, role nadprůměrného žáka v hodinách matematiky a jejich hodnocení.Volba a řešení úloh, hodnocení, stupňování obtížnosti úloh, stupňování nároků na žáka.Strategie prohlubování, rozšiřování, nebo předbíhání učiva, diskuse.                                                                                                                                       Tvorba individuální studijného plánu pro nadprůměrného žáka.                                                                                                                                                       Projekt, skupinová práce, referát, domácí úkol a nadprůměrný žák.Specifika nadprůměrných v matematice (rozdíly od obecných charakteristik v psychologii a pedagogice).

Literatura

Základní literatura: Ani jeden matematický talent nazmar (Sborníky, JČMF: Hradec Králové 2003, 2005, 2007, 2009)Medina, J. Pracidla mozku (Computer press 2012) Učebnice matematiky a sbírky úloh (Fortuna SPN, Fraus, Nová škola Brno, Prodos, Prométheus, a další) Webové stránky MŠMT Internetové stránky doporučené JŠMF - SUMA Doplňková literatura na semináři ke konkrétním problémům.

Požadavky

seminární práce na jedno z témat:a) analýza žákovských řešeníb) tvorba série úloh pro nadprůměrné k vybranému tématickému celkuc) popis práce s nadprůměrným žákem po dobu 2 - 3 měsíců (dvakrát týdně)d) jiné téma po dohodě

Garant

PhDr. Michaela Kaslová