Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předmatematická výchova B (OKPV10008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKPV10008 - Předmatematická výchova B, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vytvořit základní představu o Předmatematické výchově v mateřské škole, případně doplnit témata, která chyběla ve studiu učitelství pro mateřské školy, v oboru učitelství pro 1.st. ZŠ, v oboru předškolní pedagogika, speciální pedagogika či oboru vychovatelství.

Sylabus

Dítě a prostor (pozorování statického a dynamického okolí, dítě jako aktér).Rozdíl mezi světem prostoru a světem roviny.Cesta od porovnání a poměřování k základům míry (hry).Zvětšování a zmenšování jako procesy k pochopení reprodukce na bázi shodných zobrazení.Vývoj stavby. Rozvoj jazyka jako nástroje pro orientaci v prostoru (předložky, příslovce, slovesa).Poznávání tvarů předmětů (hmat, zrak, manipulace, tvorba modelování, odléváním, odkrajováním a podobně),identifikace tvarů, možnosti pohybu jednotivých předmětů.Rozvoj pravo-levé orientace, jeho úskalí (včetně blokujících aktivit), diskutabilní prvky v současné diagnostice.

Literatura

Časopisy Pastelka a Moje pastelka 1990-2003 Kaslová, M. Předmatematické představy v mateřské škole RAABE Kaslová, M. Vývoj dětské stavbySopardová Otestujte své dítěKuřina, F. a kol. Svět čísel a tvarůOprapravilová Rok v mateřské škole5x Filip Těšíme se do školy Petr a Hanka jdou do školyRok v mateřské školeŠimonovy listyDále aktuální literatura dle potřeb na semináři.

Požadavky

ústní ZK (dvě otázky: jedna dle výběru studenta, druhá dle toho, kterou otázku vytáhne z nabídky )

Garant

PhDr. Michaela Kaslová