Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Věda a technika pro děti (OKVP1420)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OKVP1420 - Věda a technika pro děti, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Příběh moderní vědy a techniky. 2. Co patří do přírodovědné gramotnosti. 3. Dětské koncepce přírodních jevů a práce s nimi. 4. Pokusy a pozorování s dětmi, zajímavé přírodovědné problémy (voda, vzduch, elektřina a magnety, světlo, meteorologické jevy, hvězdná obloha). 5. Věda a technika v moderní společnosti (kontroverzní témata - jaderná energetika a energetika obecně, robotika?). 6. Věda a technika v umění a kultuře. 7. Vycházky a exkurze (infrastruktura města - technologie a inženýrské sítě, Prahou za astronomickými památkami, průmyslové dědictví Prahy a jejího okolí).

Literatura

Výuka přírodovědných předmětů ve školách v Evropě. Praha : ÚIV 2008. Matematické a přírodovědné úlohy pro první stupeň základní školy. Praha : ÚIV 2010.Různé sbírky nápadů a přírodovědných činností pro děti (bude upřesněno na přednášce).

Požadavky

Předmět se ukončuje zápočtem. Podmínkou je účast na celé blokové výuce (1 den) a současně splnění dvou ze tří následujících úkolů: 1. Připravit krátkou prezentaci s tipem na exkurzi s tématem vědy a techniky pro žáky, s nimiž student má praktické zkušenosti. 2. Připravit a demonstrovat jednoduchý pokus z oblasti fyziky, techniky apod., vysvětlit demonostrovaný jev a jeho využití. 3. Preneztovat přepis rozhovorů se dvěma žáky směřujícími ke zjištění dětského pojetí vybraného jevu (metodologie rozhovoru bude vysvětlena ve výuce).

Garant

RNDr. Dominik Dvořák, Ph.D.