Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie matematiky II (ON1310002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ON1310002 - Historie matematiky II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout posluchačům učitelského studia matematiky základnou představu o historii diferenciálního a integrálního počtu. Kurz poskytuje základní informace o nejvýznamnějších postavách a hlavních etapách v dějinách analýzy.

Sylabus

Infinitesimální úvahy v matematice. Cesta od Archimeda přes Cavalieriho, Pascala, Barrowa k Newtonovi. Leibnizovy práce a prioritní spor. Kritika základů infinitesimálního počtu a snaha Cauchyho a Bolzano o nápravu. Podněty k vytváření teorie reálných čísel (Méray, Bolzano, Weierstrass, Kronecker, Dedekind) a teorie množin (Bolzano, Cantor)

Literatura

D.J. Struik, Dějiny matematiky , Praha 1963 J. Šedivý a kol. , Světonázorové problémy matematiky I -III (1983 -1985) E.Fuchs a kol., Světonázorové problémy matematiky IV Diedonné: Geschichte der Mathematik 1700-1900 (1985) Kline M. Mathematical thought from ancient to modern time (1972)

Požadavky

Požadavkem k absolvování předmětu je alespoň 2/3-ová účast na hodinách a vypracování semestrální práce na zadané téma.

Garant

prof. RNDr. Milan Hejný, CSc.prof. RNDr. Ladislav Kvasz, Dr.